Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Stiina rakensi tyttäriensä kanssa piparkakkutallin, jollaista et ole ennen nähnyt: ”Vetää sanattomaksi"

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä ihasteltu piparkakkutallia, jonka upeat yksityiskohdat tekevät vaikutuksen. 

Piparkakkuluomuksen takana oleva Stiina Airio kertoo piparkakkutalon rakentamisen olevan heidän perheessään perinne, jota on jatkunut jo useamman vuoden ajan. Perinne sai alkunsa, kun Stiinan vanhempi tytär Janina, 24, halusi leipoa vastasyntyneelle pikkusisarelleen Pepille, 9, piparkakkutalon.

Ensimmäiset piparkakkutalot olivat perinteisiä taloja, mutta viime vuosina piparkakkutalojen tekemiseen on käytetty yhä enemmän aikaa, kun toinen toistaan hullummat ideat on päätetty laittaa toteen. Piparkakkutaloissa on nähty niin Narnian Valkean velhon linnaa kuin lentäviä yksisarvisia.

– Idea tämän vuoden piparitaloon lähti liikkeelle siitä, että sekä minä että tytöt olemme olleet pienestä pitäen heppatyttöjä. Varsinkin nuorimmainen on viimeisimpänä hurahtanut hevoshommiin, joten päätimme toteuttaa Pepin tallin, Stiina kertoo.

Tämän vuoden piparkakkutalliin on käytetty viisi kilo valmista piparkakkutaikinaa, kilon verran lakritsia, neljä pussia Pihlaja-karkkeja ja useampi paketti Noblesse-suklaata. Kuorruttamiseen on käytetty tomusokeri-valkuaisvaahtoa ja osien kiinnittämiseen sulatettua sokeria.

– Aivan mielettömän upea. Taidokasta työtä. Tässä on tunnnelmaa, Facebookin jouluryhmässä hehkutetaan.

– Vetää sanattomaksi, eräs kommentoija toteaa. 

Idea seuraavalle vuodelle on jo valmiina

Stiinan mukaan piparkakkuluomuksiin ei käytetä valmiita muotteja tai malleja, vaan talot ovat aina heidän oman käsityönsä ja mielikuvituksensa tuotteita. 

– Kun ryhdytään hommiin, vanhempi tytär tekee lennossa kaavat ja hahmot, eli muotteja ei käytetä meillä lainkaan. Yrityksen ja erehdyksen kautta olemme oppineet, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä, ja mitkä materiaalit näyttävät hyviltä, Stiina kertoo.

Tiistaina aloitettu hevostallin rakentaminen valmistui seuraavan viikon maanantaina. Vaikka tallia ei rakennettukaan yötä päivää, Stiina arvioi, että kahdelta ihmiseltä työhön menisi yhtäjaksoisesti rakennettaessa noin kolme työpäivää.

– Tästä lähtee meidän joulu. Ennen kaikkea piparkakkutalon tekeminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja yhdessä oloa, Stiina kertoo ja toteaa, että taloja rakennettaessa ei kytätä kelloa tai lasketa euroja.

​​​​​​​

Vaikka piparkakkuluomukset ovat olleet joka vuosi toinen toistaan hienompia, niitä ei ole lähdetty säästelemään, vaan perinteisesti itsenäisyyspäivän tienoilla rakennettu talo korkataan aina uudenvuodenaattona.

Vaikka tämän vuoden talli on vastavalmistunut, idea ensi vuoden piparkakkuluomukseen kytee jo vahvana mielessä.

– Kun edellinen piparkakkutalo on valmis, saman tien syntyy jo idea seuraavalle vuodelle. Yleensä päätämme kantavan teeman, mutta tarkempi toteutus jätetään siihen hetkeen, kun taikinat otetaan esille.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja