Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Sato hyötykäyttöön: Omenanyytit sopivat syksyiseen herkutteluun

Syksyn omenasadosta voi valmistaa vaikkapa maukkaita omenanyyttejä. Muistatko vielä tämän reseptin?

Omenanyytit ovat perinteinen herkku, jonka muistaa vanhempikin sukupolvi.

– Sitä on tehty iät ja ajat, kertoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Herkulliseen jälkiruokaan sopivat erityisen hyvin pienet ja happamat omenat.

– Kotimaiset, omien puiden omenat sopivat tähän reseptiin hyvin, sillä ne ovat pienehköjä ja happamia. Nyyttien sisään tulee makea täyte, joten pieni kirpeys hedelmissä ei haittaa.

Omenalajikkeesta riippuu, kuinka paljon se lopulta pehmenee uunissa.

– Omenat kyllä kypsyvät 225-asteisessa uunissa noin 20 minuutissa, eikä omenan tarvitse ihan mössöksi mennäkään. 

VINKKI: Omenanyytit voi tehdä ilman taikinaakin – muutoin samalla periaatteella voi tehdä uuniomenia.

Huolellisuutta taikinan kiinnittämiseen

Kun käärit taikinan omenoiden päälle, kannattaa olla huolellinen.

– Saumat pysyvät paremmin kiinni, kun ne kostutetaan vedellä, vinkkaa Laine.

Lehtevä taikina on perinteisin ja tyypillisin tässä reseptissä käytetty taikina, mutta kotileipuri voi hyvin kokeilla muitakin vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi kauramuro- tai ruistaikinaa voi testata omenoiden päälle.

Tyypillistä on myös se että omena on kokonaisena taikinan sisällä ja omenaporalla porattuun koloon laitetaan jokin makea täyte.

– Esimerkiksi mantelirouhetta, kaurahiutaleita ja kanelia. Täytettä voi kuitenkin hyvin varioida oman maun mukaan.

Eikä herkuttelu siihen jää! Kuuman omenanyytin kanssa sopii erittäin hyvin vaikkapa kinuskikastike ja vaniljajäätelö.

Omenanyytit

10–16 kpl

1 pkt voitaikinalevyjä tai lehtitaikinalevyjä
10–16 (kotimaista) omenaa

Täyte:
1 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
2 tl kardemummaa
1 dl mantelirouhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl juoksevaa hunajaa

Voiteluun ja pinnalle:
munaa
raesokeria, mantelilastuja

Ota taikinalevyt sulamaan ja leikkaa ne sulaneina neliöiksi. Poista omenista siemenkodat omenaporalla. Sekoita täytteen aineet pienessä kulhossa keskenään. Venyttele taikinaneliöitä isommiksi käsissä (tai kaulimella).

Laita aina yksi omena taikinaneliön keskelle ja täytä porattu omenakolo täyteseoksella. Nosta taikinaneliön kulmat keskelle nyytin päälle ja nipistä kulmat yhteen kiinni kostutetuin käsin. Voitele nyytit munalla ja koristele ne raesokerilla ja mantelilastuilla. Paista noin 20 minuutin ajan 225-asteisen uunin alatasolla tai kunnes nyytit ovat kullanruskeita. Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä vaniljajäätelön kera.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja