Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Salmiakin käyttö leivonnassa – vinkit herkkusuille!

Salmiakin ystävän kannattaa hyödyntää tämä suomalaisten suosikkiherkku myös leivonnassa. Kotitalousopettaja Arja Elina Laine vinkkaa parhaat keinot salmiakin käyttöön kotileipurin keittiössä.

Jos pidät salmiakista, on sinulla lukuisat mahdollisuudet maustaa sillä myös leivonnaisia. Niin salmiakkipastillit, salmiakkisuklaa, apteekin myymät vahvat salmiakit sekä salmiakkiuute kuin salmiakkikastikekin käyvät leivontaan. Jopa salmiakkikossua voi hyödyntää!

– Jos tykkää salmiakista, niin sitähän voi hyvin käyttää leivontaan. Ennen kaikkea se sopii täytteisiin ja kuorrutteisiin, miksei johonkin kastikkeisiin myös, kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo.

Kotileipurin on hyvä itse testailla, mihin erilaisiin herkkuihin salmiakki sopii – ja missä muodossa.

 – Vähän se vaatii kokeilua, mutta mielestäni kastikkeet ehkä sopivat paremmin rahkoihin. Salmiakkikastike yksin tai rahkan kanssa maistuu vaikka lettujen tai vohvelien seurana. Taikinoihin sopivat paremmin salmiakkisuklaa - tai salmiakkilakritsipalat. Niitä voi laittaa voi laittaa vaikka muffinssi- tai jopa kakkutaikinaan, Laine sanoo.

Valmistajasta riippuen erilaiset salmiakit voivat joko sulaa taikinaan tai pysyä palasina.

– Itse ainakin olen huomannut, että samantyyppiset karkit voivat käyttäytyä ihan eri tavalla riippuen valmistajasta. Eli kannattaa kokeilla.

Salmiakkikastike valmistuu kätevästi

Kermaa ja Kick-salmiakkipatukoita keittämällä voi valmistaa itse esimerkiksi kuppikakkujen päälle sopivan kuorrutteen – musta kuorrute sopii mainiosti vaikkapa Halloween-teemaisiin leivonnaisiin.

Lakritsikuorrutteen valmistat näin: Lämmitä 1 desilitra kermaa kattilassa ja lisää joukkoon 7 Kick-patukkaa. Keitä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja levitä muffinien päälle.

Salmiakkikastikkeen voi halutessaan valmistaa itse.

– Jos itse haluaa tehdä vahvaa salmiakkia, niin voi lähteä sitä vaikkapa Turkinpippureista tai muusta vahvasta salmiakista sulattelemaan kuumaan veteen – tai sitten ihan alkoholiin. Kunhan muistaa, että paljon karkkeja ja vähän nestettä, että siitä tulee vahvanmakuista, Laine muistuttaa.

Tätä itse tehtyä salmiakkikastiketta tai kaupan valmista salmiakkikastiketta voikin käyttää monin tavoin.

– Se sopii mainiosti vaikkapa sitruunarahkan kanssa. Sitruuna ja salmiakki sopivat hyvin yhteen, myös appelsiini on hyvä valinta. Vadelmakin on hyvä makupari salmiakille. Salmiakkikastiketta kannattaa kokeilla erilaisiin – vaikkapa kermavaahto- tai rahkatyyppisiin – täytteisiin. Täytteisiin kastikkeen kanssa sopivat myös sitruunatahna tai appelsiinimarmeladi sekä salmiakkikarkit.

Salmari-lakuletut

7–8 kpl

4½ dl vettä, kookosmaitoa, laimeaa mansikkamehua tai mausteista kivennäisvettä ½ dl salmiakkilakritsikastiketta (valmista)
1 pss valmista lettu- ja vohvelijauhoja

Rahka-lakritsiherkku letuille:
n. 2 dl vaahtoutuvaa kermavalmistetta
n. 2 dl (sitruuna)maitorahkaa
1–2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
mansikoita
salmiakkilakritsikastiketta (valmista)
turkinpippureita tai salmarilakuja
mansikoita

Vispaa lettu- ja vohvelijauhot tasaiseksi taikinaksi salmiakkilakritsijauheella maustettuun nesteeseen. Paista pannulla isoja räiskäleitä, käytä paistamiseen rasvaa ainakin valurautapannulla. Muurinpohjalettuihin voit käyttää 5 dl nestettä. Laita jokaiselle räiskäleelle lakritsijäätelöä, salmiakkilakritsikastiketta, lakuja ja mansikoita tai tee rahka-lakritsiherkku. Nauti heti.

Valmista rahka-lakritsiherkku seuraavasti: Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sekaan rahka ja mausta sopivaksi. Laita letuille rahkaseosta, mansikoita, salmiakkilakritsikastiketta, lakuja ja mansikoita.

Reseptit: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja