Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Perinteinen pannukakku vai suklainen kaakaoversio? Näin tuunaat kaikkien aikojen klassikkoherkun

Pannukakkuun laitetaan tyypillisesti desikaupalla maitoa, mutta maitoallergikkojen iloksi taikinaan sopivat myös monet muut nesteet.

Pannukakku on oiva herkku hiihtolomaviikon iloksi, mutta miten taikinaa voi muunnella? Miten esimerkiksi maidon voi korvata, jos perheessä on joku, jolle maitotuotteet eivät sovi?

– Maidon voi korvata monella tapaa, vaikkapa kookos- tai mantelimaidolla, piimällä, kefiirillä tai suolaisessa pannukakussa jopa kasvisliemellä, vinkkaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Pannaritaikinaa voi muunnella myös monella muulla tavalla. Osan taikinasta voi korvata esimerkiksi puurolla.

– Ahvenanmaan pannukakkuunhan klassisesti laitetaan mannapuuroa, mutta voi kokeilla mitä tahansa muutakin puuroa, vaikkapa tattari- tai kaurapuuroa. Kannattaa kuitenkin maustaa silloin taikina esimerkiksi vaniljalla tai kardemummalla, ettei se pelkältä puurolta maistu.

Pannari voi olla myös ruokaisa

Pannukakun ei tarvitse myöskään olla pelkästään makea herkku.

– Olen esimerkiksi tehnyt juurespannaria paprikarenkaan sisään. Pannarin voi tehdä myös piirakkavuokaan, taikinan joukkoon vain juures- ja juustoraastetta sekä mausteita ja lopputulos on todella ruokaisa.

– Pannarin voi myös paistaa pannarina ja tehdä sen seuraksi vaikkapa lohitäytettä tai uuniperunoita. Ja kevään tullessa, voi laittaa voikukkia taikinaan. Muutenkin kannattaa hyödyntää kauden mukaisia juttuja taikinassa, niin saa tehtyä ruokaisia pannareita. Blinityyppiseen pannariin voisi laittaa lohta sekaan tai syödä mädin kanssa, Laine ideoi.

Testaa suklaapannari tai pikkuiset annospannarit

Makean pannarin ystävät voivat myös tuunata taikinaa – jopa kaakaolla!

– Taikinaan saa makeutta laittamalla siihen hunajaa tai, jos pitää kookoksesta, niin kookosmaitoa. Pannarin voi tehdä myös kaakaoon, jolloin siitä saa suklaisemman. Ja kannattaa miettiä myös, mitä tarjoilee sen kanssa: pannarin kanssa sopivat muun muassa erilaiset jäätelöt, raikkaat marjat tai suklaapannarin kanssa vaikkapa mascarpone-suklaavaahto.

Pannukakku tehdään tyypillisesti uunipellille, josta riittää syötävää kokonaiselle lapsiperheelle. Jos kyseessä on kuitenkin 1–2 hengen talous, voi pellillinen pannaria olla liikaa.

– Silikonisiin muffinivuokiin voi tehdä annospannareita, jolloin nuo pikkupalat on helpompi pakastaa ja niitä voi sulattaa vain pari kerrallaan, Laine vinkkaa. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja