Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Pätkis, Bounty, Wienernougat: Testasimme 12 makeaa täytettä joulutortuille – tässä parhaat!

Arjan Leivontanurkassa testattiin, miten suomalaiskaupoista tutut, suositut makeiset ja suklaat sopivat joulutorttujen täytteeksi.

Perinteisesti suomalaiset ovat tottuneet syömään joulutorttuja tähdenmuotoisina luumumarmeladitäytteellä, voi- tai torttutaikinaan leivottuna. Torttujen tuunaus on kuitenkin viime vuosina yleistynyt ja joulun hittileivonnaista on valmistettu niin suolaisilla kuin uudenlaisilla makeillakin täytteillä. Tänä jouluna hitiksi näyttää nousseen esimerkiksi Fazerin Vihreät kuulat -marmeladeista tehdyt tortut.

Arjan Leivontanurkan kotitalousopettaja Arja Elina Laine testasi torttuja myös muilla suomalaisten rakastamilla suklailla ja karkeilla.

– Tässä torttujen täytteeksi on kokeiltu 12 eri suosittua karkkia ja Nutellaa. Mielestäni parhaiten torttuihin sopineet suklaat ja karkit ovat listan alussa, heikoiten listan lopussa. Suosittelen jokaista itse kokeilemaan eri karkkeja ja joulun jälkeen joululahjajämiä, sillä jokaisen karkkimaku on yksilöllinen, Arja Elina vinkkaa.

On myös syytä muistaa, että uunin paisto-ominaisuudet vaikuttavat lopputulokseen. Ole siis tarkkana, että karkit ja suklaat eivät pääse palamaan.

– Paista karkkitortut uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Karkki tulee laitaa tähtitortun sakaroiden alle. Kokeilin laittaa karkkia sakaroiden päälle, mutta päällä oleva karkki leviää ja palaa helpolla. Sakarat tulee nipistää hyvin yhteen kostutetuin käsin.

Wienernougat-konvehtirasia

 

Rasvainen ja täyteläinen herkku, toimii hyvin paistettaessa.

Bounty-suklaapatukka

Kookoksen ystäville, rakenne hyvä.

Dajm-patukka 

Maku ja rakenne hyvät, toffeeta ja suklaata.

After Eight-konvehtirasia

Kestää paiston tortun sisällä, syntyy minttusuklaatorttu, joka on herkullinen.

Pätkis-patukka

Kestää melko hyvin paiston, maku herkullinen minttusuklaa

Geisha-levysuklaa: Hyvä rakenne ja pähkinä-maitosuklaan maku

Omar-karkkipussi: Kestää hyvin paiston, väri sama kuin taikinalla/ei erotu, kermatoffeen herkullinen maku

Oreo-suklaapatukka: Hieman kuiva, keksinen täyte.

Tupla: Leviää, silti vähän kuiva, maku tuplamainen

Vihreä kuula: Sokerinen marmeladi paistettuna, hieman kuiva, väri haalistuu hieman

Vaahtokarkki: Sokerinen, sulaa tortun sisään

Nutella ja suolapähkinät: Pähkinälevite kuivuu paistettaessa, ehkä tuorejuuston sekoitettuna sopisi paremmin täytteeksi.

TV-mix-pussi: Osa karkeista kauniita ja hyviä paiston jälkeen (esim. punainen hedelmäkarkki), osa karkeista sulaa sokeriliemeksi (esim. sininen ja vaahtosieni)

Lakupala (Panda): Sellaisenaan lakritsi kuivaa uunissa, olisi pitänyt laittaa lakritsipalat tortulle suklaan tai muun vastaavan kanssa yhdessä

Joulutortut karkilla tai suklaalla

10 kpl

1 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)
tai Voitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:
100–150 g karkkia tai suklaata

Päälle:
tomusokeria
(suklaata ja karkkirouhetta)

Levitä taikinalevyt leivinpaperille uunipellille ja anna niiden sulaa n. 15 minuuttia. Leikkaa levyt neliöiksi ja tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin).

Laita torttujen keskelle 1–2 palaa valitsemaasi suklaata, 1 iso vaahtokarkki, 1 vihreä kuulua tai muu valitsemasi makeinen

Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä taikinakulmat suppuun keskelle torttua kostutetuin sormin.

Paista torttuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tai alimmalla tasolla n. 10–15 minuuttia kauniin värisiksi, varo polttamasta. Sihtaa päälle hieman tomusokeria.

Voit dipata tähtitorttujen sakarat jäähtyneenä sulaan suklaaseen, ja sen jälkeen karkkirouheeseen, niin saat tosi karkkisia joulutorttuja.

Resepti, karkkikokeilut ja kuvat:

Arja Elina Laine, Arjan Ruokaviestintä tehnyt Myllyn Paras Oy:lle

***

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja