Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Teetkö sinäkin vielä tätä legendaarista ruokaa? Superhalpa ja helppo arkiherkku

Kaalilaatikko on klassinen suomalainen ruoka, joka jakaa taatusti mielipiteet. 

Kaalilaatikko valmistuu todella edullisesti, sillä sen pääraaka-aineena käytetään kaalia ja jauhelihaa. Edullisen hintansa lisäksi se on myös mehevän herkullista, joten ei ihmekään, että reseptistä on muodostunut niin tärkeä monelle suomalaiselle. 

Tiesitkö? Kesäkaali ja ohrasuurimot antavat kaalilaatikolle herkullisen maun. Kaalin keittoaikaan vaikuttaa se, kuinka alku- tai loppukauden satoa kaali on, varhaiskaali/kesäkaali kypsyy nopeiten. Jos kaalisuikaleiden joukkoon jää paljon vettä, valuta sitä hieman pois tai käytä vähemmän maitoa.

Kaalilaatikko voidaan nautiskella sellaisenaan tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi puolukkahillon tai -survoksen kera. Kumpaan koulukuntaan sinä kuulut, hillolla vai ilman?

Perinteinen kaalilaatikko

6-8:lle, 2 n. 1½ litran matalaa uunivuokaa tai 1 iso n. 3 litran uunivuoka

2dlesikypsytettyjä ohrasuurimoita

tai riisi + kaura -seosta.
n.1kgkeräkaalia
400gjauhelihaa
1-2sipulia
2tlsuolaa
tlvalkopippuria
2tlmeiramia
½-1dlsiirappia
2munaa
7dlmaitoa

Valmistusohje

Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Kiehauta yhtä aikaa isossa kattilassa n. 1 l vettä. Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, lisää se ja suolaa kiehuvaan veteen. Keitä pehmeäksi, n.15 min. Paista yhtä aikaa jauheliha ja silputtu sipuli, mausta suolalla, pippurilla ja meiramilla.  Yhdistä isoon kaalikattilaan valutetut ohrat ja jauhelihaseos. Mausta siirapilla. Sekoita munat ja maito munamaidoksi ja sekoita muiden aineiden joukkoon. Kaada voideltuihin uunivuokiin, paras tulos syntyy matalissa uunivuoissa. Kypsennä 175–200–asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 tunti.  Kaalilaatikon kanssa maistuu puolukkasurvos tai -hillo.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja