Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Syksyn ehdoton satoherkku – kokeile mehevää kantarellipiirakkaa

Syksyn kantarellisadosta kannattaa ehdottomasti tehdä perinteinen piirakka.

Tämän reseptin mehevä piirakkapohja syntyy perunasoseesta, ohrajauhosta ja hiivaleipä- tai vehnäjauhosta. Muusina voi käyttää tähteeksi jäänyttä perunamuusia tai tehdä muusin jauheesta tätä varten.

Kantarellipiirakka sopii loistavasti alkusyksyn tarjoiluihin. Piirakkareseptillä voi tehdä myös pikkupiiraita annostelemalla taikinaa pieniin muffinivuokiin. Katso vinkki reseptin lopusta.

Pohja:

3 dl perunasosetta (normaalipaksuista)

1 dl ohrajauhoa

1 dl hiivaleipävehnäjauhoa tai vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

½ tl yrttisuolaa

1 dl juoksevaa margariinia tai voita

Leivitys:

korppujauhoa

voita

Kantarellitäyte:

1 rkl margariinia tai öljyä

½ l kantarelleja tai muita syötäviä sieniä

2–3 sipulia (varsineen)

2 dl kermaviiliä

2 munaa

1–2 dl juustoraastetta

1–2 tl yrttisuolaa

⅓ tl valkopippuria

Sekoita pohjataikinan ainekset. Taputtele taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Esipaista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.

Valmista sillä aikaa täyte paistamalla kantarellit ja silputut sipulit pannussa. Paista kunnes sienistä irtoava liemi on haihtunut. Sekoita erikseen kermaviiliin muut täytteen ainekset keskenään. Ota esipaistettu piirakkapohja pois uunista. Levitä sille paistettu sieni-sipuliseos ja kaada päälle kermaviiliseos. Jatka paistamista kunnes piirakka on kauniin värinen eli noin 20–30 minuuttia riippuen piirakkavuoan laakeudesta.

Vinkki! Resepti sopii myös pieniin kantarellipiiraisiin. Tee reseptillä noin 10–20 pikkupiirasta muffinipellin koloihin tai foliovuokiin vuoraamalla taikinalla reunat ja laittamalla täytteet keskelle. Paistoajat ovat tällöin lyhyemmät.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja