Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Rahkapiirakka kruunaa kahvihetken

Moni muistaa lapsuuden kahvipöydistä herkullisen rahkapiirakan. Tee aikamatka menneisyyteen ja valmista taas suussasulava jälkiruoka!

Monelle rahkapiirakka on saumaton osa pääsiäisen viettoa. Jo lapsuudesta tutun herkun voi valmistaa kahvipöydän kruunuksi maun mukaan joko pulla- tai murotaikinasta. 

– Kenties perinteisin rahkapiirakka syntyy pullataikinasta.  Rahkatäytettä kuuluu olla runsaasti! Täytteeksi aika perinteisesti voi laittaa säilykepersikoita, rahkaa, kermaa ja kananmunia ja rusinoita. Tämä seos laitetaan sitten uuniin pullataikinan päällä. Tällaista täytettä muistan äitinikin tehneen. Vielä vanhemmat ovat varmaan tehneet täytteen ilman persikoita, kotitalousopettaja Arja Elina Laine arvelee.

Rahkapiirakka pullataikinasta

uunipellillinen

1 annos (5 dl nestettä) itse tehtyä pullataikinaa

Täyte:

2 tlk maitorahkaa (500 g)

1 tlk kermaa (2 dl)

2 munaa

½–1 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl sitruunamehua

1–1½ dl rusinoita

Voiteluun:

munaa

Valmista ensin 5 dl nesteestä annos pullataikinaa. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli 2/3 taikinasta yhdeksi isoksi piirakkapohjaksi uunipellille sopivaksi. Muodosta piirakkaan pienet reunat eli venytä taikinaa hieman myös pellin reunoille.

MUISTATHAN? Rahkapiirakkaa voi versioida myös tekemällä rahkapullia: paina lasin pohjalla pullaan kolo, johon voit laittaa täytettä.

Laita pelti lämpimään paikkaan ja anna levyn kohota kaksinkertaiseksi paksuudeltaan leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa, esimerkiksi 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä (45 min – 1 tunnin ajan). Pyörittele halutessasi lopusta taikinasta (1/3) piirakan päälle pitkiä koristenauhoja, jätä ne kohoamaan leivinpaperin päälle leivinliinan alle.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja levitä täyte hyvin kohonneelle piirakkapohjalle. Venytä nauhat piirakan päälle vinottain niin, että piirakkaan muodostuu verkkokuvio. Voitele nauhat ja reunat munalla. Paista 175–200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy 

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja