Paluu menneisyyteen: Putkimakaronia eikä lainkaan lihaa – muistatko vielä vanhanajan makaronilaatikon?
Vanhanajan pitkä putkimakaroni on tullut monelle tutuksi mummolassa.
Pitkistä putkimakaroneista tehtävä vanhanajan makaronilaatikko on monelle tuttu ruoka mummolasta. Pitkää reikäpastaa kutsutaan myös bugatini- ja zitonepastaksi.
VINKKI: Pätki putkia erimittaisiin pätkiin tai keitä pitkinä putkina painaen veden alle (kuten spagettia).
Perinteisesti makaronilaatikossa ennen vanhaan ei ollut lainkaan (jauhe)lihaa.
Mausteetkin ovat vanhanajan yksinkertaiset: suola, sokeri ja valkopippuri. Testaa resepti!
Vanhanajan makaronilaatikko
noin 4:lle
250 g putkimakaronia
1 iso sipuli
50–150 g juustoraastetta (esim. Emmental)
2 munaa
8 dl (laktoositonta) maitoa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
⅓ tl valkopippuria
Pätki putket lyhyiksi pätkiksi käsin taitellen. Keitä niitä pakkauksen ohjeen mukaan. Voit keittää putket myös pätkimättä. Kuullota sillä aikaa sipuli pannulla.
Kaada putket ja sipulit voideltuun uunivuokaan, lisää sekaan haluamasi määrä paistonkestävää juustoraastetta. Sekoita munat, maito sekä mausteet, kaada vuokaan. (Jos käytät laktoositonta maitoa, sokerin lisäystä ei tarvita).
Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla tunnin ajan.
Milloin viimeksi teit pastaruokaa putkimakaronista?

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy