Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Omena-kaurapaistos on syksyn paras jälkiruoka!

Omena-kaurapaistos on monelle tuttu, mutta kenties jo unohdettu jälkiruoka lapsuudesta. Testaa taas muistoja herättävää reseptiä!

Omenalohkojen päälle laitettava kauraseos kruunaa tämän perinteisen jälkiruoan.

– Kauraseokseen sopivat leseiset tai isot kaurahiutaleet, jotka tuovat rakennetta. Pikakaurahiutaleista tulee tähän tarkoitukseen liian mössöä, opastaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Omena-kaurapaistosta tehdessä unohtuu usein, että reseptiä voi muutella oman mielen mukaan.

– Vinkkinä sanottakoon, että paistokseen sopivat omenoiden sijaan myös vaikkapa luumut, marja-aroniat tai päärynät. Aina tulee laitettua vain omenaa, mutta pitkin vuotta voi tehdä samaa paistosta vähän varioiden.

Omena-kaurapaistos

4–6:lle

noin 10 kotimaista omenaa (hapokasta)
(½ dl calvadosta, rommia tai likööriä)
1 tl kanelia

Päälle:
150 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
4 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja

Vaniljakiisseli:
6+1 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
3 rkl sokeria
2–3 rkl perunajauhoja
1 muna
2 tl vaniljasokeria

Lohko kuoritut omenat laakeaan, voideltuun uuninkestävään uunivuokaan. Kaada halutessasi päälle calvadosta tms. Anna maustua hetki tai muutama tunti. Ripottele pinnalle kanelia. Sulata rasva ja lisää fariinisokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kanssa.

Valmista vaniljakiisseli seuraavasti. Kuumenna 6 desilitraa maitoa kiehuvaksi kattilassa liedellä tai lasikulhossa mikroaaltouunissa (noin 4 minuuttia). Lisää sokeri ja 1 desilitraan maitoa liuotettu perunajauho hyvin sekoittaen kiehuvaan maitoon. Sekoita kastikkeeseen keltuainen ja vaniljasokeri ja anna jäähtyä.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja