Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Mustikkapiirakka, joka jokaisen pitäisi leipoa ainakin kerran elämässään

Perinteinen, pullataikinapohjainen mustikkapiirakka on suomalaista perinneherkkua, jonka resepti ei saisi painua keneltäkään unholaan.

Pellillinen sitä kaikkein perinteisintä mustikkapiirakkaa tehdään pehmoisesta pullataikinasta. Vaikka pullataikinan tekeminen vie hieman enemmän aikaa kuin murotaikinan, on se kaiken vaivan arvoista, sittä ihana maku tuo monelle mieleen lapsuuden!

Tässä reseptissä mustikkatäyte on tehty napakaksi lisäämällä siihen sämpyläjauhoja. Sämpyläjauhot ovat hyvä vaihtoehto perinteiselle perunajauholle, josta joidenkin mustikkapiirakan ystävien mielestä jää ikävähkö sivumaku mustikoihin.

Taikinasta 2/3 käytetään piirakan pohjaan ja lopuista 1/3:sta pyöritellään koristenauhat piirakan päälle.

Perinteinen mustikkapiirakka pullataikinasta

uunipellillinen

5 dl maitoa
50 g hiivaa (tuore)
1–2 tl suolaa
1–2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
(1–2 munaa)
n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
n. 100–200 g voita tai margariinia

6–8 dl mustikoita
2–3 rkl sämpyläjauhoja
1 dl hillosokeria

Voiteluun:
munaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Ota taikina kulhosta ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli 2/3 taikinasta yhdeksi isoksi piirakkapohjaksi. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Venytä taikinaa hieman myös pellin reunoille.

Sekoita mustikat, sämpyläjauhot ja hillosokeri kulhossa ja levitä seos kohonneen pullapohjan päälle.

Pyörittele lopusta 1/3 taikinasta piirakan päälle koristenauhat. Asettele nauhat piirakan päälle vinottain niin, että piirakkaan muodostuu verkkokuvio. Voitele nauhat ja reunat munalla. Paista 175–200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Anna jäähtyä ja herkuttele!

Resepti: Arja Elina Laine

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja