Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Muistatko vielä herkulliset kotijuustot?

Nostalgiset Naiset -blogissa esitellään klassinen resepti: Lottakanttiinin piimä-munajuusto.

Näin Kotiliden numerossa 22 vuonna 1929 kuvailtiin kotijuustoja Kustaa Vilkunan toimesta:

Aikaisemmin kun useimmat nykyiset herkut olivat maalaisille tuntemattomia, olivat juustot talonpojan ruokataloudessa arvostuksensa puolesta ensimmäisellä sijalla. Juusto liittyi kaikkeen, mikä oli juhlallista ja palkitsevaa. Arvossa pidetylle sepälle leivottiin erikoinen sepänjuusto, paimenelle palkkioksi kesän juoksuista paimenjuusto, palvelijattarille ja rengeille pääviikolla vuosijuusto, niittymiehille heinätyön päätyttyä viikatejuusto, elonleikkaajille sirppijuusto ja niin edespäin.

Nostalgiset Naiset on Lottamuseon lifestyle –blogi, joka on tuotettu yhteistyössä Laurean ammattikorkeakoulun estenomiopiskelijoiden ja Keudan ammattioppilaitoksen kanssa. Blogissa muun muassa kauneutta, terveyttä, muotia, käsitöitä ja resptiikkaa 1920-1940-luvuilta. 

Nykyisessä mielessä juusto kuuluu länsisuomalaiseen kulttuuripiiriin. Itä-Suomessa ei liene koskaan tehty varsinaista juustoa, ellemme ota huomioon kuivaksi puristettua kokkelia, jota voimme pitää varsinaisten piimäjuustojen eräänlaisena alkumuotona. Kokkeli valmistetaan hapattamalla maitoa lämpimässä paikassa, uunissa, uunin päällä tai saunassa, jolloin hera hyvin erottuu piimästä, ja pusertamalla piimää vaatteessa kivillä kuormitetun laudan alla, kunnes se käy puolikiinteäksi. Munajuustot eroavat piimäjuustoista vain siinä, että juoksutinpiimään sekoitetaan kananmunia.

Kokeile kotona: Lottakanttiinin piimä-munajuusto

3 l maitoa
1 l piimää
5 kananmunaa tai vain keltuaiset
1-2 tl suolaa

Kaada maito kattilaan ja kuumenna liki kiehuvaksi. Sekoita piimä ja munat huolellisesti sekaisin keskenään, kaada piimä-munamassa maidon sekaan kattilaan. Kuumenna seos uudelleen liki kiehuvaksi, hellästi hämmentäen, ettei pala pohjaan. Nosta kattila liedeltä ja anna massan seistä puolisen tuntia, jotta hera erottuu. Levitä valutussiivilään kostea sideharso. Nostele juustomassa reikäkauhalla siivilään valumaan.

Lisää suola. Pyöräyttele massaa lusikalla muutaman kerran, jotta suola tasoittuu. Taittele harso juuston päälle ja painele juuston pinta tasaiseksi. Voit näin jättää juuston kylmään tekeytymään siivilään yöksi. Jos taasen omistat juustomuotin niin laita massa liotettuun puiseen juustomuottiin ja vie kylmään. Peitä kelmulla, ettei pinta kuivu. Ennen tarjoilua kumoa juusto kuuman kestävälle lautaselle. Voitele pinta kananmunalla ja paista 250 asteessa uunissa kauniin kullan keltaiseksi. Juustosta jää jäljelle hera, jota ei sovi heittää hukkaan, sillä herasta voit pyöräyttää maukkaat sämpylät.

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.


Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja