Paluu menneisyyteen: Hyödynnä kuivahtanut pulla klassikkoherkkuun!
Perinteiset köyhät ritarit on monessa suomalaiskodissa unohdettu herkku, joka sopii makunsa puolesta hienompaankin juhlapöytään.
Köyhät ritarit eli leipävanukas on klassikkoherkku, joka on tehty tyypillisesti Suomessa pullasta. Jälkiruokaan sopii parhaiten hieman kuivahtanutkin pulla, jolloin munamaito imeytyy siihen ja mehevöittää pullan.
– Liian tuore pulla kostuu liikaa ja pullaviipaleet jäävät helpolla hankalan märiksi ja löysiksi. Köyhät ritarit voi tehdä myös vaaleasta leivästä: mausta kostutusmaito tällöin myös sokerilla, kotitalousopettaja Arja Elina Laine vinkkaa.
Köyhät ritarit
6 kpl, 3:lle 2 viipaletta
6 pullaviipaletta (voi olla kuivahtanutta)
2 dl maitoa, laktoositonta maitojuomaa, kookos- tai mantelimaitoa
1 muna
1/3 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
Paistamiseen:
50 g voita
Lisäksi:
mansikkahilloa
mansikoita
ranskankermaa tai kermavaahtoa
kanelia ja sokeria
Leikkaa pulla paksuiksi viipaleiksi. Esim. pitkopulla sopii hyvin. Pulla voi olla kuivahtanutta. Sekoita maito, muna, suola ja vaniljasokeri syvälle lautaselle. Kostuta pulla- tai leipäviipaleet maustetussa maidossa hyvin molemmin puolin. Kuumenna voi paistipannussa ja paista siinä pullaviipaleet kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Pannun ei tarvitse olla liian kuuma, jotta pullan pinnat ei pala.
Tarjoa heti paistamisen jälkeen mansikkahillon, mansikoiden ja ranskankerman tai kermavaahdon kanssa. Ripota päälle kanelia ja sokeria tai kanelisokeria.
Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.
Resepti: Arja Elina Laine