Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Paluu menneisyyteen: Herkuttele tutulla tavalla – kaiva vohvelirauta esiin!

Vohvelit ovat monelle yksi lapsuuden tutuista jälkiruokaherkuista. Mutta milloin viimeksi oletkaan käyttänyt vohvelirautaa?

Vohvelit ovat mainio ja helppo herkku, joiden valmistamiseen ei juuri aikaakaan kulu. Lämpimät vohvelit maistuvat esimerkiksi kermavaahdon ja mansikkahillon kera.

Monilla on muistoja maukkaista vohveleista 80- ja 90-luvulta lähtien, jolloin sähköiset vohveliraudat alkoivat yleistyä. Erilaisia vohvelireseptejä on kehitelty monia, tämä resepti on kotitalouskirjasta vuodelta 1992.

Tavallista vohvelitaikinaa voi muunnella vaikkapa seuraavilla tavoilla:

 • Kauravohvelit: Korvaa osa vehnäjauhoista kaurajauhoilla tai kaurahiutaleilla.

Graham-vohvelit: Korvaa osa vehnäjauhoista grahamjauhoilla.

Sitrusvohvelit: Lisää hieman hienoksi raastettua appelsiinin- ja/tai sitruunankuorta taikinaan. Muista pestä hedelmät ennen kuoren raastamista. Raasta vain kuoren uloin pinta.

Porkkanavohvelit: Lisää hienoksi raastettua porkkanaa taikinaan.

Banaanivohvelit: Lisää soseutettua banaania taikinaan.

Suklaavohvelit: Lisää suklaarouhetta taikinaan.

• Herkkujen lisäksi vohveliraudalla paistuu myös munakas. Ensin raudalla voi kokata pekonin ja herkkusienet, ja sen jälkeen lisätä kananmunat ja juuston.

Vohvelit

2 dl kermaviiliä

2 dl vettä

100 g margariinia sulatettuna

3 munaa

2 dl karkeita vehnäjauhoja

Lisänä:

kermavaahtoa tai jäätelöä ja marjoja

Tee näin:

1. Vatkaa kulhossa kermaviiliin vesi, sulatettu margariini, munat ja lopuksi jauhot.

2. Sivele vohvelipannu öljyllä ja kuumenna pannu. Pane taikinaa vohvelipannuun yhden desilitran verran ja kypsennä vohveli kannen alla, kunnes se on kauniin kullankeltainen.

Vohvelit kannattaa syödä mahdollisimman pian valmistumisen jälkeen rapeina ja kuumina. Lisänä tarjotaan kermavaahtoa tai jäätelöä ja marjoja.

Resepti: Aura Liimatainen ja Tuula Teerikangas: Keitämme ja Leivomme 1, 1992 (WSOY), Osittainen lähde: Gigantti

Arjan Leivontanurkan Paluu menneisyyteen -juttusarjassa muistellaan menneiden vuosikymmenten suosikkireseptejä, joista osa on jo vaipunut unholaan ja toiset jääneet osaksi arkeamme.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja