Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Pakastettuja vai tuoreita marjoja leivonnaisiin? Ota nämä asiat huomioon

Kannattaako leivonnassa suosia tuoreita vai pakastettuja marjoja? Kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo, miten marjoja kannattaa käsitellä leivonnassa.

Kesällä kannattaa ehdottomasti suosia tuoreita marjoja, kun niitä on saatavilla. Tuoreet marjat ovat yleensä makeampia kuin pakastemarjat, ja soveltuvat luonnollisesti myös näyttäviin kakkukoristeluihin.

– Marjat ovat heti tuoreeltaan sellaisinaan parhaita. Tuoreita marjoja voi myös pilkkoa ja viipaloida kakkujen koristeluihin ja täytteisiin, jos niiden rakenne kestää. Jos marjat ovat pieniä ja pehmeitä, ne kannattaa käyttää kokonaisina, kotitalousopettaja Arja Elina Laine kertoo.

Pakastemarjat ovat yleensä vetisempiä ja siten soveltuvat sellaisinaan huonommin kakkujen koristeluihin. Vetisten marjojen joukkoon voi lisätä suurustavia jauhoja, kuten maissi- tai perunajauhoa, tai hillosokeria tuomaan rakennetta.

– Jos marjoja pakastaa itse, joukkoon kannattaa lisätä sokeria, mikä säilyttää marjan rakenteen parempana. Kaupan valmispakastemarjojen rakenne on myös yleensä hyvä, toteaa Laine.

– Isoja marjoja, kuten mansikoita kannattaa myös viipaloida ennen pakastusta. Jos marjoja haluaa pakastaa nimenomaan kakkujen ja muiden leivonnaisten koristelua varten, kannattaa marjoja pakastaa kokonaisina. Esimerkiksi mansikoihin voi jättää kannat ja herukat kerätä terttuineen. Myös marjojen syötävät lehdet ovat kauniita koristeita leivonnaisten päällä. Kun marjat tai lehdet asettelee litteisiin pusseihin tai laakeisiin pakasterasioihin, lisää päälle sokeria ja pakastaa, ne säilyvät myöhemmin koristeluissa käytettäväksi, Laine vinkkaa.

Jos marjoista aikoo valmistaa hilloja tai hyytelöitä, kannattaa ne kerätä hieman raakoina. Raaoissa marjoissa on enemmän pektiiniä kuin kypsissä, mikä tuo hilloihin ja hyytelöihin hyvän rakenteen.

Kokeile herkullisen marjaisia reseptejä!

Pakastemarjat sopivat loistavasti jäisinä tai kohmeisina uunissa paistettaviin piirakoihin. Kokeile marjapiirakkaa, jossa voi hyödyntää pakastimen viimeiset pakastemarjat tai kesän sadon marjoja. Näitä voi myös sekoittaa. Pakastemarjat ovat yleensä happamampia kuin tuoreet marjat, joten joukkoon voi tällöin lisätä hieman enemmän sokeria.

Raikkaissa smoothie-leivoksissa voi käyttää mitä tahansa sadon marjoja. Täyteläinen suklaaleivospohja ja raikkaat herukat ja vadelmat ovat herkullinen yhdistelmä.

Tuoreista marjoista kannattaa ehdottomasti tehdä myös uunijäätelöä. Vaivaton kauramurotaikinapohja syntyy nopeasti jo etukäteen valmiiksi, jolloin uunijäätelön voi valmistaa sopivasti juuri ennen tarjoilua.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja