Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Pakastetaikinoista syntyvät helpot herkut pikkujouluihin – testaa vinkit

Pakastetaikinoista on helppo valmistaa pikkusuolaista tarjottavaa vaikkapa pikkujoulujuhliin.

Voi-, torttu-, ja lehtitaikinat ovat vallanneet kauppojen pakastehyllyt joulun ollessa enää kuukauden päässä. Joulun tähtitorttujen lisäksi taikinoista saa tehtyä vaikka mitä muutakin, esimerkiksi pikkujoulukautta ajatellen.

– Kyllä pakastetaikinoita kannattaa hyödyntää pikkujouluherkkuihin. Eikä edes välttämättä tehdä mitään makeaa, vaan nimenomaan suolaista. Taikinalevyistä voi esimerkiksi leikata suikaleita, ja laittaa niihin erilaisia mausteita, kuten chiliä, yrttimausteita tai rosmariinia, ja kiertää sitten taikinasuikaleet voitaikinakierteiksi, ehdottaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Vaikka kotileipurilla olisi peukalo keskellä kämmentä, syntyy taikinoista tarjottavaa hyvin helposti.

– Eräs helppo tapa on myös paistaa taikina sellaisenaan paloina, ja täyttää jollakin tuorejuustolla tai moussella. Täyte laitetaan juuri ennen tarjoilua, jotta taikina pysyy lehtevänä. Taikinan voi paistaa neliöinä tai tehdä muotilla erilaisia kuvioita.

Valitsetko voi-, torttu- vai lehtitaikinan?

Moni saattaa pähkäillä pakastealtaalla eri taikinoiden välillä. Eroa löytyy jo hinnasta, erityisen raaka-aineensa vuoksi voitaikina on aavistuksen kalliimpaa kuin torttu- tai lehtitaikina.

Jos teet tähtitorttuja joulun alla, niin käännä ensin sakarat ja laita sitten vasta täyte. Näin sakarat eivät pääse nousemaan ylös tähden keskeltä, ja leivonnaiset pysyvät paremmin kasassa. Muista, että makeiden täytteiden lisäksi myös suolaiset täytteet sopivat torttuun mainiosti.

– Eroa taikinoiden väliltä löytyy tietysti myös mausta. Voitaikinassa on se voin maku, josta moni tykkää. Sitten taas, jos haluaa välttää eläinkunnan tuotteita tai valita täysin laktoosittoman taikinan, niin silloin voitaikina ei käy, vaan kannattaa valita torttu- tai lehtitaikina. Eli erikoisruokavaliot on hyvä ottaa huomioon, Laine vinkkaa.

Lehtitaikina on torttutaikinaa ohuempaa.

– Se sopii erityisen hyvin vaikkapa lihapasteijoihin, jolloin täytettä voi laittaa enemmän.

Mitä muuta kannattaa muistaa ottaa huomioon? Ainakin kylmänä kuumaan uuniin -sääntö!

– Kun paistetaan, niin laitetaan leivonnaiset mahdollisimman kylmänä uuniin, jotta lopputulos on mahdollisimman lehtevä. Uunin puolestaan pitää olla kuuma, 225 –250 astetta. Kuumassa uunissa syntyvät lehtevät leivonnaiset. Toki pitää olla tarkkana, etteivät ne pala, Laine muistuttaa. 

Tilliöljytyt voitaikinakierteet sekä tilli-sitruunajogurtti-dippi

6:lle

Voitaikinakierteet:
1 levy voitaikinaa (100 g)
munaa
suolaa
nippu tilliä

Tilli-sitruunajogurtti-dippi:
1 dl turkkilaista jogurttia
¼ sitruunan kuori
2 tillinoksaa
¼ tl suolaa

Voitaikinakierteet:
Leikkaa voitaikina 1 cm suikaleiksi ja pyöritä ne tiukoiksi kierteiksi. Asettele kierteet väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele kierteet munalla ja ripottele päälle suolaa ja tilliä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min ajan rapeiksi.

Tilli-sitruunajogurtti-dippi:
Murskaa sitruunan kuoren keltainen osa ja tilli morttelissa sileäksi tahnaksi suolan kanssa ja mausta jogurtti sillä.

Resepti: Sami Garam

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja