Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Opas täydelliseen piirakkataikinaan – testaa vinkit!

Piirakka on vain niin hyvä kuin taikinansa. Lue säännöt onnistuneeseen piirakkapohjaan!

Täydellisen piirakkapohjan aikaansaaminen kerta toisensa jälkeen voi olla haastavaa kokeneellekin leipurille. Kokeile näitä yksinkertaisia sääntöjä ja saat jälkiruokasi onnistumaan!

1. Jäähdytä. Kaikkien käyttämiesi ainesosien, kuten jauhojen ja voin, tulisi olla mahdollisimman kylmiä. 

2. Vettä. Lisää vettä pisara pisaralta ja käytä vähin määrä, joka reseptissä mainitaan. Liika vesi tekee taikinasta liian kovan.

3. Happoa. Kokeile korvata pieni osa vedestä sitruunamehulla tai etikalla. Happamuus haittaa gluteenin muodostumista ja pitää taikinan näin hyvänä.

4. Älä koske. Älä käsittele taikinaa liikaa. Käsiesi lämpö ja liika koskettelu saa gluteenia muodostumaan liikaa ja taikina menee pilalle.

5. Jäähdytä taas. Ennen kuin laitat taikinan vuokaan, jäähdytä sitä ainakin 30 minuutin ajan, mieluiten pidempäänkin. Tämä lepoaika antaa jo muodostuneelle gluteenille mahdollisuuden levätä, mikä estää taikinan kutistumista kypsennyksen aikana ja tekee sen helpommaksi käsitellä.

6. Kauli oikein. Taikinan laittaminen leivinpaperin väliin kaulitessa pitää työtason siistimpänä ja estää herkkää taikinaa tarttumasta kaulimeen ja repeilemästä. LUE MYÖS:  Tarttuuko taikina kaulimeen? Unohda jauhot – tämä niksi auttaa

7. Päästä höyry pois. Jos teet piirakan, jonka täyte on piilotettu taikinakuoren alle, muista tehdä viillot piirakan päälle. Näin ylimääräiset mehut ja höyry pääsevät pakenemaan eikä piirakan pohja muutu vetiseksi.

8. Viimeistele. Jotta saisit piirakkaan kauniin kultaisen hehkun, sudi sen päälle hieman kananmuna-kerma-seosta ennen uuniin laittoa.

9. Kuumaa. Jos uunisi ei ole tarpeeksi kuuma, taikina hautuu piirakan mehuissa eikä koskaan rapeudu. Aloita kypsentäminen aina 220 asteesta ja vähennä lämpötilaa noin puolen tunnin jälkeen. Varmista, että uunisi on täysin lämmennyt ennen kuin laitat piiraan sinne.

10. Suojaa. Usein on niin, että täytteiden ja taikinan kypsentymiseen vaaditaan eri aika. Jotta taikina ei palaisi, aseta alumiinifoliota piirakan reunoille viimeisten minuuttien ajaksi.

Lähde: Real Simple

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja