Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Nerokas tapa valmistaa joulukinkku: "Pitää kinkun ihanan mehevänä"

Pakastealtaan valmistaikinasta saa helpon ja maukkaan taikinakuoren joulukinkulle.

Mitä jos kääräisisit joulukinkun tänä vuonna mehevään taikinakuoreen? Kotitalousopettaja Arja Elina Laine testasi joulukinkun kuorrutteeksi pakastealtaan valmista ruis-kaurataikinaa.

– Perinteinen tapa on tietty kuorruttaa kinkku paistamisen jälkeen korppujauhoilla, sinapilla ja neilikoilla.Mutta sitäkin vanhempi tapa on itse asiassa laittaa kinkku taikinakuoreen. Ennen vanhaan perinteenä oli valmistaa taikinakuori vedestä ja ruisjauhoista ja paistaa kinkku tuon kuoritaikinan sisällä.

Arja Elinan mukaan kätevää valmistaikinaa voi käyttää mainiosti kuorrutusvaiheessa kinkun päälle. Kinkku paistetaan ensin kypsäksi, jonka jälkeen valmiiden taikinalevyjen (2 kpl Myllyn Paras Pyöreää Ruis-Kaura Piirakkataikinaa) annetaan sulaa huoneenlämmössä.

– Sitten poistetaan kinkusta rasvat, yhdistetään taikinat ja kaulitaan ne isoksi levyksi. Tämän jälkeen taikina taputellaan pinnasta jäähtyneen kinkun päälle. Täytyy olla tarkkana, ettei taikina repeile – sitä ei saa missään nimessä pistellä rikki.

Jos piirakkataikinaa jää yli, siitä voi taiteilla hienot kuviokoristelut vielä taikinakuoren päälle. Taikinakuorrutettua kinkkua paistetaan sitten uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuutin ajan.

– Taikinakuori pitää kinkun ihanan mehevänä. Nauti taikinakuorrutettu kinkku sinapin kera, Arja vinkkaa.

Joulukinkku Ruiskuoressa

Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina on voilla leivottu taikina, jonka viljaisuus antaa herkullista makua kinkulle sekä pitää kinkun mehevänä.

Taikinakuorrutus laitetaan vasta kypsän kinkun päälle uuniin paistumaan.

Taikinakuorrutettava kinkku saa olla kuuma, mutta pinnan tulee jäähtyä, noin puoli tuntia huoneenlämmössä on hyvä aika. Kuuman kinkun pinnasta tulee poistaa rasva ja sen jälkeen kinkun pinnan tulee hieman kuivahtaa, jotta taikina tarttuu pintaan kiinni, eikä se valu pois kinkun päältä.

Valmistusohje

KINKUN KYPSENTÄMINEN: 

Sulata kinkkua jääkaapissa 1–2 vrk, kinkku sulatetaan aina omassa pakkauksessaan kylmässä. Nosta kinkku lopuksi huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, sisälämmön olisi hyvä nousta noin +10-asteeseen. Poista muovikääre ja siirrä kinkku verkkoineen paistopussiin uunipannulle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittarin kärki kinkun paksuimman kohdan keskelle, ei kuitenkaan luuhun asti ja sulje pussi suppuun ylös niin, että voit lukea mittarin lukeman. 

Kypsennä kinkku 110–125 -asteisessa uunissa. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan, noin 1 tunti/1 kg. Eli n. 7 kg kinkun paistamiseen kuluu aikaa n. 7 tuntia. Mikäli haluat nopeuttaa kinkun paistoa, voit pitää uunia kuumemmalla lämmöllä alussa ja lopussa. molemmissa kohdissa vajaat puolisen tuntia.

Kinkku on kypsää, kun sisälämpötila on 80–85 -astetta. Paista kinkku hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta ehdit kuorruttaa sen. Voit halutessasi käyttää myös valmiiksi kypsytettyä kinkkua.

TAIKINAKUORI, vähän jäähtyneen kinkun pinnalle: 

Sulata 2 pkt Pyöreää Ruis-Kaura Piirakkataikinaa. Yhdistä taikinat ja kaaviloi taikina leivinpaperin tai silikonialustan päällä ohueksi levyksi, josta tulee niin iso, että takina tulee ylettymään kinkun päälle ja sivuille.

Avaa kinkun paistopussi varovaisesti kulmasta ja kaada liemi talteen tai pois. Poista kinkun pinnalta verkko, nahka ja silava. Pyyhi pinta kuivaksi paperilla.

Nosta taikina ehjänä isona levynä leivinpaperia apuna käyttäen kuuman kinkun jäähtyneen pinnan päälle ja painele taikina käsin varovaisesti pintaan sopivaksi. Pyri siihen, että taikina ei repeile. Tee lopusta taikinasta pieniä kuvioita piparimuotilla ja painele niitä muutama kinkun taikinapintaan.

Paista taikinakuorrutus kypsäksi eli n. 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 minuuttia niin, että kuorrutus hieman ruskistuu.

Resepti:

Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy


Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja