Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Perinteinen kermakakku jäämässä paitsioon – nämä herkut ovat uusia juhlapöydän hittituotteita

Suomalaisten juhlapöydissä yhdistellään yhä rohkeammin perinteisiä suomalaisia herkkuja maailman makuihin, kertovat alan yrittäjät.

Samaan aikaan kun voileipäkakku on kokenut uuden tulemisen suomalaisten juhlapöydissä, on perinteinen kermakakku jäämässä paitsioon. Mousse- ja juustokakut jyräävät – vaikka toki mansikkakermakakkujakin tilataan.

Yksilöllisesti suunnitellut kakut ovat myös yksi tämän ajan ilmiöistä, kertoo pääkaupunkiseudulla toimivan leipomo-konditoria Rönttösrouvan toimitusjohtaja Saana Lampinen. Kakkuun halutaan esimerkiksi lastenohjelmien hahmo tai päivänsankarin elämään liittyvä aihe.

– Fantasiakakut ovat nousseet nyt suureen suosioon. Kakut halutaan koristella yksilöllisesti ja ulkonäköä mietitäänkin perusteellisesti asiakkaiden kanssa, Lampinen sanoo. 

Näitä catering-yritykset myyvät eniten:

Suolaiset: Kinkkuvoileipäkakku, lohivoileipäkakku, savuporopiiras, graavattu lohi, täytetyt rieskarullat, broiler-vuohenjuustosalaatti

Makeat: Tummasuklaakakku, tuorejuustokakku, mansikkakermakakku, käsintehdyt suklaatryffelit, panna cotta


Kyselimme artikkelia varten myydyimpiä tuotteita catering-yrityksiltä. Vastaajina Tiinan kotiruoka, Pirkkala; Delicatessen, pääkaupunkiseutu; ravintola Perho, Helsinki, Rönttösrouva, Helsinki; Pitopalvelu Monta sorttia, Ylitornio

Uusien tuulien ohella myös perinteiset suomalaisen juhlapöydän herkut pitävät pintansa, kertoo Rönttösrouvan perustaja Merja Järvinen, joka on seurannut alan kehitystä työnsä puolesta yli 20 vuotta.

– Esimerkiksi 90-luvun alussa tehtiin vain kermakakkuja, ei silloin kysyttykään muita. Viime vuosina hitiksi ovat nousseet moussekakut, vaikka toki on vielä niitäkin, jotka haluavat ehdottomasti perinteisen mansikkakakun, Järvinen kertoo.

Suolaisten tarjottavien puolella voileipäkakku on tullut uudestaan muotiin. Myös cocktail-tyyppiset pikkusuolaiset ovat suosittuja, Lampinen sanoo.

– Pienet sormisyötävät ovat olleet suosittuja, nyytit, piirakat ja kääröt. Ideana on, että vieraat voivat vapaasti maistella erilaisia makuja.

– Sormisyötävät ovat myös käteviä juhlissa, jossa kaikille ei ole välttämättä istumapaikkaa. Vieraille on silloin helpompaa, kun he voivat kasata lautaselle helposti syötäviä paloja ja laittaa vaikkapa lasin lautasen reunassa olevaan telineeseen kiinni. Silloin on helpompi minglailla vieraiden joukossa.

Myös maan taloustilanne näkyy siinä mitä ihmiset juhliin tilaavat.  sanoo huomanneensa talouden elpymisen merkit.

– Viime vuonna huomasi, että talous on elpymässä, kun suolaisia piirakoita alettiin upgreidata näyttäviin voileipäkakkuihin. Ja jos ennen oli tarjolla vain kinkku- tai lohivoileipäkakku, on rinnalle tullut muun muassa poro-, broileri ja monenlaiset kasvisleipäkakut.

​​​​​​​

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja