Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Näin teet leivonnaisista terveellisempiä – vehnäjauhot voi korvata helposti tummilla jauhoilla

Leivonnaisissa vehnäjauhon voi korvata helposti terveellisemmillä vaihtoehdoilla, esimerkiksi ruis- tai grahamjauhoilla.

Osassa leivonnaisia vehnäjauho on helppo korvata lähes täysin tummemmilla ja terveellisemmillä jauhoilla, mutta joissakin leivonnaisissa vehnäjauhoa on sitkon takia pakko olla melko paljon, sanoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

– Esimerkiksi, jos siemennäkkäreissä on vehnäjauhoa, sen voi korvata kokonaan tummilla jauhoilla. Mutta jos pullista haluaa kuohkeita, kannattaa laittaa noin puolet vehnä- tai hiivaleipävehnäjauhoja ja puolet tummempia jauhoja.

– Hiivaleipävehnäjauho on muutenkin vehnäjauhoille hyvä ja terveellisempi vaihtoehto, koska siinä on myös vehnän uloimpia, ravintorikkaita osia mukana, Laine sanoo.  

Valkoisen jauhon sijaan voi käyttää myös grahamjauhoa.

– Grahamjauho on sama asia kuin täysjyvävehnäjauho. Grahamjauhoon kannattaa laittaa kuitenkin psylliumia mukaan.

Psyllium on jauhetta, jota käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa. 

Myös ruisjauho sopii oivasti muun muassa muffinsseihin.

– Ruisjauhoa voi käyttää hyvin leivonnaisissa, joissa ei käytetä hiivaa, sillä ne eivät myöskään vaadi gluteenia.

– Esimerkiksi muffinssit ja kääretortut voi tehdä vallan hyvin ruisjauhoista. Rukiinen maku sopii sitä paitsi erinomaisesti marjojen ja suklaan kanssa.

Suklaiset kuppikakut ruisjauhoilla (noin 15 kpl)

Cupcaket ovat useimmiten vaaleisiin jauhoihin tehtyjä. Tässä ohje, jolla voit tehdä kuppikakut ruisjauhoilla. Voit käyttää ruisjauhon sijaan myös tattarijauhoja.

Ohje on helppo, ainekset vain sekoitetaan keskenään.

3 dl ruisjauhoja
2 dl tummaa sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g suklaarouhetta
1 dl kookosmaitoa
1 dl pullomargariinia, laktoositonta voita tai margariinia (100 g)
3 munaa

Koristeluun:

200 g (appelsiini)tuorejuustoa
1 pkt tomusokeria (500 g)
koristerakeita

Valmistusohje:

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia. Tällöin sulata ja jäähdytä rasva ensin. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vatkaa tomusokeri tuorejuustoon massaksi. Tomusokerin määrä vaikuttaa kuorrutuksen kovuuteen. Jos pursotat heti, niin käytä koko määrä tomusokeria, mutta jos on aikaa odottaa, niin hieman vähempikin määrä riittää. Pursota kuorrutetta jäähtyneiden kuppikakkujen päälle kauniisti. Koristele heti rakeilla.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.