Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Näin saat blinit onnistumaan – asiantuntijan täsmävinkit

Tattarijauho antaa blineille ominaisen happaman herkullisen maun.

Onnistuneisiin blineihin on muutama täsmävinkki ja yksi niistä on ajankäyttö, sanoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

– Blinit eivät onnistu sellaisella aikataululla, että niiden pitäisi olla kahden tunnin päästä valmiita. Hyvän taikinan salaisuus on taikinan haudutus, Laine sanoo.

Blinit voi tehdä joko kylmään tai lämpimään nesteeseen.

– Blinitaikinan voi tehdä esimerkiksi kermaviiliin tai jugurttiin, johon lisätään hiiva ja hieman sokeria. Taikinan on hyvä antaa olla jääkaapissa yön yli.

– Jos aikaa on vähemmän, 4-5 tuntia, niin voi tehdä taikinan samalla ohjeella lämpimään nesteeseen ja antaa kohota noin viisi tuntia.

Laineen mukaan itse tehty hiivajuuri on nimenomaan blinien "juttu".

– Mitä pidempään antaa hautua, sen parempaa tulee.

Blinit sopivat oivasti myös vehnätöntä ruokavaliota noudattaville, sillä ne voi tehdä tattarijauhoista. Blinejä tehdään myös vehnäjauhoista, jolloin ne muistuttavat enemmän suomalaisia lettuja.

– Happaman makuisella tattarijauholla on pitkä historia Venäjällä. Minusta tattarinmakuinen blini on se ainoa oikea maku. Vehnäjauhosta tehty blini maistuu oudolta.

Blinit (noin 10 kpl)

4 dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
20 g hiivaa
2½ dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1½ dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 kananmunan keltuainen
1 kananmunan valkuainen

Lisäksi:

mätiä ja/tai savulohta
sipulisilppua
smetanaa

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri.

Anna blinitaikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä yön yli jääkaapissa.

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa blinit kuumana täytteiden kera.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja