Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Näin rakennat piparkakkutalon – helpot ohjeet!

Miten rakennetaan piparkakkutalo?

Joko olet leiponut piparitalon? Piparkakkutalo luo joulun tunnelmaa ja sen rakentaminen on hauskaa!

Leipokaa siis vaikkapa koko perheen voimin piparkakkutalo.Tähän taloon tarvitaan noin 1 kilo taikinaa, joko laktoositonta tai voilla leivottua piparkakkutaikinaa. Tästä taikinamäärästä jäävän ylimääräisen osan voit käyttää vaikka leipomalla piparkakkukuusia ja -tonttuja talon ympärille!

Muista: Piparkakkutaikina tehdään mieluiten edellisenä päivänä, jotta taikinan maut saavat muodostua täyteläisiksi ja rakenteesta tulee hyvä.

Tarvitset:
2 dl siirappia
2 dl (tummaa) sokeria
300 g voita (tai margariinia)
1 pss piparkakkumaustetta (n. 6 tl) tai 1 rkl kanelia + 1 tl inkivääriä + 1 tl pomeranssinkuorta + 1 tl neilikkaa + 2 tl kardemummaa
2 kananmunaa tai 1 dl appelsiinimehua
1 dl (laktoositonta) kermaa
2–3 tl soodaa
11–12 dl vehnäjauhoja

VINKKI: Korvaamalla kananmunat mehulla, saat kananmunattoman taikinan.

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää kuumaan seokseen rasva ja anna sen sulaa välillä sekoittaen. Vatkaa jäähtyneeseen seokseen munat (tai mehu), kerma ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään.

Näin rakennat piparitalon:

Ohessa piparkakkutalon ohje ja talon kaavat.

Tulosta kaavat ja leikkaa ovi ja ikkunat irti seinistä erilleen.

Pipariosien valmistaminen taikinasta

1. Tarvitset kilon verran piparitaikinaa. Kaaviloi taikinalevyt ohuemmiksi 2–4 millimetrin paksuisiksi levyiksi.

2. Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöden irti taikinasta, ota pellille erikseen paistumaan ikkunaluukuut ja ovi.

3. Kaaviloi taikinasta lisäksi tonttu, puita, eläimiä tai muita kuvioita piparimuoteilla.

4. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päällä talolle paksuhko aluslevy, joka voi olla uunipellin kokoinen tai hieman pienempi.

5. Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisessa uunissa 5–10 minuuttia. Tarkkaile, että ikkunaluukut, savupiipun osat ja ovi eivät pala pienempinä osina tai paista ne erikseen pellillä (lyhyemmän aikaa).

Koristelu ja kokoaminen

1. Koristele talon osat sokerikuorrutteella (tai valmista kuorrute itse tomusokerista ja vedestä) ja ranskanpastilleilla.

2. Koristele myös tonttu, puita, eläimiä yms. talon pihalle kiinnitettäväksi.

3. Kuumenna sokeria paistinpannulla sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria ja ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa.

4. Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti vastakkain ennen kuin sokeri kovettuu.

5. Kiinnitä talon viereen pihaan tonttu, puita, eläimiä tai muita koristeita.

6. Koristele viimeiseksi talon piha.

7. Lopuksi voit sihdata tomusokeria lumeksi talon päälle.

Resepti: Arja Elina Laine 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja