Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Näin leivot vatruskat ja sultsinat – aidot karjalaisreseptit herkullisiin pikkusuolaisiin

Karjalaiset herkut, sultsinat ja vatruskat, ovat molemmat suolaisia leivonnaisia, joiden täytteeksi tulee riisiä.

Toiminnanjohtaja Eeva-Maija Laurila Lapin Martoista taitaa sekä sultsinoiden että vatruskoiden leipomisen.

– Opin taidon Muolaasta, Karjalan kannakselta lähtöisin olevalta äidiltäni, kertoo Rovaniemellä asuva Laurila.

Kahden perinneleivonnaisen erona on se, että vatruskataikinaan tulee perunaa ja ne ovat paistettuina paksumpia kuin sultsinat. Sultsinoiden taikina puolestaan on sama kuin karjalanpiirakan. Sultsinoissa täytteenä on riisipuuro, kun taas vatruskoissa täytteenä on keitetty riisi.

Vatruskojen teossa on tärkeää, ettei taikinaa sekoita liikaa.

– Jauhojen lisäämisen jälkeen voi sekoittaa niin, että juuri ja juuri taikina menee sekaisin. Enempää ei pidä vaivata, sillä muuten tulee sitkoa, Laurila sanoo.

Sultsinoiden kaulimisessa ja paistamisessa puolestaan on omat kommervenkkinsä. Taikinasta ajellaan piirakkapulikalla pyöreitä ohuita lättyjä samalla tavalla kuin karjalanpiirakoissa.

Laurila antaa vinkin siihen miten lättyjä estetään kuivumasta ennen paistamista.

– Pinoa kaulitut sultsinalätyt pinoihin niin, että laitat jokaisen lätyn väliin jauhoa. Laita kunkin pinon päälle kelmua tai vaikkapa kulho nurin päin, että pyörylät pysyvät tuoreena.

Tässä Eeva-Maija Laurilan ohjeet onnistuneisiin vatruskoihin ja sultsinoihin: 

Vatruskat

täyte:

½ l vettä 
1 ½ dl riisiä
½ tl suolaa
nokare voita

taikina:

2 l perunoita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 muna

Voiteluun 1: kananmuna
Voiteluun 2: 1 dl voisulaa

Keitä riisejä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia.

Huuhtele kypsät riisit kylmällä vedellä irtonaisiksi ja lisää joukkoon nokare voita.

Keitä hyvin pestyt perunat kuorineen. Kuori perunat kuumina ja jauha ne raastinmyllyllä.

Sekoita jäähtyneeseen perunamassaan muna, jauhot ja suola.

Taputtele taikinasta noin puolen sentin tai sentin paksuisia ja noin kymmenen senttiä läpimitaltaan olevia kakkaroita.

Pane kakkaran toiselle puolelle ruokalusikallinen riisitäytettä, käännä toinen puoli päälle ja sulje reunat lautasen syrjällä.

Voitele vatruskat kananmunalla.

Paista vatruskat 250°C:ssa uunissa noin 10 minuuttia.

Voitele kuumat vatruskat voisulalla.

Tarjoa munavoin kanssa.

Sultsinat

ruistaikina:

2 dl vettä
1 tl suolaa
4½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja

puurotäyte:

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
10 dl maitoa
1 tl suolaa
nokare voita

voiteluun:

1½ dl vettä
75 g voita

Valmista ensin puurotäyte. Kiehauta vesi ja sekoita joukkoon puuroriisi. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Kaada joukkoon maito ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä puuroa miedolla lämmöllä kannen alla noin 40-50 min. Sekoittele välillä. Mausta suolalla ja jäähdytä puuro.

Sekoita kuoritaikinaa varten vesi, suola ja jauhot tasaiseksi massaksi. Vaivaa taikinaa kiinteäksi massaksi.

Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa se noin 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja painele ne litteiksi kakkaroiksi. Peitä palat kelmulla tai laita kulho nurin päin kakkaroiden päälle.

Ajele kakkarat taikinapulikalla ohuiksi pyörylöiksi halkaisija noin 15 cm.

Pinoa ne ja ripottele väliin ruisjauhoja, peitä kuoret jälleen.

Harjaa ajelluista kuorista ylimääräinen jauho pois.

Paista kuoret kuumalla kuivalla pannulla ilman rasvaa molemmin puolin, mutta älä polta.

Käytä paistetut kuoret heti voisulavesiseoksessa.

Levitä runsas ruokalusikallinen puuroa kuumien levyjen päälle. Käännä levyn reunat täytteen päälle ja taas taitetut sivut vastakkain.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.