Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Näin käy, kun käytät samassa reseptissä leivinjauhetta ja ruokasoodaa – testaa itse

Maustehyllystäsi löytyy varmaan ruokasoodaa ja leivinjauhetta, mutta oletko ikinä miettinyt, mistä ne koostuvat. Entä tiesitkö, että ruokasoodaa ja leivinjauhetta voi käyttää samassa reseptissä?

Ruokasivusto Foodbeast.com vinkkaa, että leivinjauhetta voi lisätä ruokasoodaa sisältävään reseptiin, jotta taikina kohoaa paremmin. Näin esimerkiksi pannukakuista saa kuohkeampia.

Ruokasooda koostuu natriumkarbonaatista

Ruokasooda on natriumbikarbonaattia. Sitä käytetään resepteissä, joissa on jotain hapanta, kuten piimää, kermaa, jogurttia tai siirappia.

Ruokasooda sekoitetaan ensin happamaan nesteeseen ja vasta sen jälkeen taikinaan.

Kun ruokasoodaa lisätään hapanta ainesosaa sisältävään taikinaan, syntyy hiilidioksidia, joka auttaa taikinaa kohoamaan.

Leivinjauhe sisältää ruokasoodaa

Leivinjauhe koostuu ruokasoodasta ja viinikivestä tai natriumpyrofosfaatista sekä tärkkelyksestä. Toisin kuin ruokasooda, leivinjauhe lisätään jauhoihin eikä nesteeseen.

Kun leivinjauhe sekoittuu nesteen kanssa, sen sisältämät ainesosat reagoivat keskenään ja alkavat tuottaa hiilidioksidia. Leipominen kannattaa aloittaa saman tien, koska kemiallinen reaktiokin alkaa saman tien.

Leivinjauheen voi korvata ruokasoodalla

Leivinjauheen voi korvata ruokasoodalla, jos taikinassa on jotain hapanta. Ilman hapanta ainesosaa ruokasooda voi jättää leivokseen kitkerän maun.

Jos leivinjauheen haluaa korvata ruokasoodalla, täytyy leivinjauhetta laittaa puolet enemmän kuin ruokasoodaa. Eli kaksi teelusikallista leivinjauhetta vastaa yhtä teelusikallista ruokasoodaa.

Yksi yleisimpiä leivonnassa tehtyjä virheitä on laittaa ruokaan liikaa ruokasoodaa. Liian suuri määrä ruokasoodaa saa ruoan maistumaan hyvin suolaiselta tai aavistuksen metalliselta, joten annostele sitä ruokaan varoen.

Leivinjauhe ruokasoodan avuksi kohottamaan taikinaa

Jos reseptin hapan ainesosa ja ruokasooda eivät kohota taikinaa tarpeeksi, kannattaa sekaan laittaa leivinjauhetta. Näin leivonnaisesta tulee kuohkeampi.

Molempia voi käyttää myös parantamaan makua. Jos esimerkiksi haluat tehdä ilmavia pannukakkuja, kannattaa taikinaan laittaa ruokasoodan lisäksi leivinjauhetta.

Pelkkä ruokasooda neutraloi piimän hapon, jolloin pannarien maku kärsii. Lisäämällä leivinjauhetta saat miedosti happoisen maun pysymään ja samalla varmistat, että pannukakuista tulee kuohkeita.

Kumpikin ainesosa menettää tehoaan ajan myötä, joten kovin vanhaa ruokasoodaa tai leivinjauhetta ei kannata käyttää.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja