Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Mummolan suosikki ja kouluruokien inhokki! Retroruokien klassikko herättää vahvoja muistoja – söitkö sinäkin makaronivelliä?

Makaronivelli on monelle tuttu herkku lapsuudesta. Vieläkö sinä muistat tämän retroruoan?

Vaikka toiset eivät ole kuulleetkaan makaronivellistä, tuo se monelle mieleen hellät muistot mummolasta. Palaa mielikuvissa takaisin mummon keittiöön ja tuo lapsuudesta tuttu, mutta kenties jo unohdettu resepti takaisin ruokapöytääsi – tällä kertaa vaikka omien lasten iloksi!

Yleistyi koko kansan ruoaksi 1950-luvulla

Ennen kuin makaronilaatikosta tuli suosikkiruoka 1900-luvulla, siitä jalostettiin velliruoka: makaronivelli. Se oli käytännössä lämpimässä maidossa keitettyä makaronia, suolaa ja mahdollisesti voita.

Makaronivellin reseptejä löytyy jo 1930-luvulla julkaistuissa keittokirjoissa, mutta koska siihen tarvittiin teollisesti tuotettuja makaroneja, se yleistyi koko kansan ruoaksi 1950-luvulla.

Koko kansan ruoka ei ole liioittelua, sillä makaronivelliä söivät niin työväki kuin toimihenkilöt, ja sitä saatettiin tarjota lounaaksi tai päivälliseksi, joskus jälkiruoaksikin. Kouluruokana sitä tarjottiin kolmella vuosikymmenellä, 1940–1960-luvuilla.

Ruoka-Kalevala-kirjassa kerrotaan, että suosikkivelli on kuitenkin jakanut kansan kahtia: se on ollut sekä kaivatuin että inhotuin ruoka. Monet mainitsevat sen etenkin 1950–1960-lukujen lohturuokana. Inhokiksi se joutui monella siksi, että sitä tarjottiin kouluruokana.

Jos makaronivelli ei ole kuulunut lapsuuteesi, kannattaa nyt viimeistään testata tämä retroherkku!

Vanhan ajan makaronivelli (4 annosta) 

1 l maitoa
n. 2 dl makaronia
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
½–1 tl suolaa
 (nokare voita)

Kiehauta maito teflon-kattilassa, lisää makaronit, anna kiehahtaa ja sen jälkeen hiljalleen kypsyä ainakin 8 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot pieneen tilkkaan maitoa tai voihin ja lisää suurus sekoittaen velliin.

Anna kypsyä vielä n. 5 min. Perinteisessä makaronivellissä makaronit on keitetty selvästi hyvin pehmeiksi. Ota kattila pois liedeltä ja mausta sokerilla ja suolalla.

Lähteet: Myllyn Paras, Ruoka-Kalevala - eli makumuistoja Suomesta (SKS 2017)

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja