Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Mitä eroa on voi-, torttu- ja lehtitaikinalla? Tällä vinkillä saat lehtevimmät tortut

Joulutortut kuuluvat olennaisesti joulunaikaan. Pakastetaikinoissa on kuitenkin eroja, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Tiedätkö, mitä eroa on voi-, torttu- ja lehtitaikinalla?

Lehtevät taikinat sopivat loistavasti niin joulun makeiden kuin suolaistenkin herkkujen pohjaksi. Taikinoiden suurin ero on se, että voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voihin ja taikina on vähälaktoosista. Voitaikina kannattaa leipoa heti sulamisen jälkeen: mitä viileämpinä tortut saa uuniin, sitä lehtevämpiä niistä tulee.

Voi- ja torttutaikinalevyt ovat paksumpia kuin lehtitaikina. Halutessaan torttu- ja voitaikinalevyjä voi kaulita ohuemmiksi. Torttutaikinasta saa kaikkein lehtevimmät ja korkeimmat leivonnaiset.

– Oikein lehtevän paistotuloksen saa, kun valmiiksi taitellut tortut laittaa ennen paistoa hetkeksi ulos pakkaseen, jotta taikina on oikein kylmää uuniin nostettaessa, neuvoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Torttu- ja lehtitaikinat valmistetaan laktoosittomaan kasvimargariiniin, mikä tekee niistä vegaanisia. Torttu- ja lehtitaikinat kestävät käsittelyä huoneenlämmössä paremmin kuin voitaikina.

Lehtitaikinalevyt ovat hieman ohuempia, joten ne ovat erityisen käteviä pasteijoiden ja piirakoiden leivontaan. Lehtitaikinaan tehdyissä joulutortuissa on enemmän täytettä suhteessa taikinan määrään.

Hauskat taitteluvinkit joulutortuille

Lehtevään taikinaan tehdyissä tortuissa marmeladi kannattaa laittaa taiteltujen sakarien päälle, sillä lehtevä taikina avautuu herkästi paistuessaan. Torttujen taitteluun on paljon vinkkejä perinteisten tähtitorttujen rinnalle. Tortut voi taitella kukan, enkelin, koiran, puolikuun tai nyytin muotoon. Katso taitteluvinkit videolta.

Hauskat minitähtitortut maistuvat pieninä suupaloina: leikkaa suorakaiteen mallinen taikinalevy ensin kahdeksi neliöksi ja leikkaa sitten neliö neljäksi pikkuneliöksi. Taittele joka toinen sakara tortun keskelle ja annostele keskelle nokare marmeladia.

– Torttujen taitteluissa kannattaa käyttää apuna kylmää vettä, jonka avulla torttulevyt saa pysymään paremmin kiinni toisissaan, Laine vinkkaa.

Vuohenjuustolla ja viikunahillolla täytetyt joulutortut ovat herkullinen vaihtoehto makeille tortuille.

Nykyisin kauppojen hyllyillä on paljon erimakuisia marmeladeja, jotka sopivat paistonkestävyytensä vuoksi hyvin torttuihin. Makeat tortut voi viimeistellä tomusokerilla ennen tarjoilua. Suolaisina täytteinä voi kokeilla esimerkiksi briejuustoa ja viikunahilloa tai kinkkua ja pippurituorejuustoa.

Joulutortut kirsikkasydämin

Joulutortun täytteeksi voi laittaa muutakin kuin luumumarmeladia.

Tee seos mantelirouheesta ja kookoshiutaleista sokerin ja munan kanssa. Täytä sillä tortut. Tai tee seos keltaisella marmeladilla, ranskankermalla ja pähkinärouheella, mausta vaniljasokerilla.

Laita koristeeksi jouluun sopiva punainen kirsikan puolikas.

8–10 kpl

1 pkt Myllyn Paras Torttutaikinalevyjä (500 g)
tai Voitaikinalevyjä (500 g)

Voiteluun:

munaa

Täytevaihtoehto 1:

50 g mantelirouhetta
50 g kookoshiutaleita
1 muna
1 dl sokeria

Täytevaihtoehto 2:

100 g ranskankermaa (creme fraiche)
100 g pähkinä- tai mantelirouhetta
200 g paistonkestävää aprikoosimarmeladia
2 tl vaniljasokeria

Päälle:

1 tlk säilykekirsikoita (pieni)

Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli n. 3 cm:n matkalle. Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kaikki kulmat keskelle alas painaen huolella kostutetuin sormin suppuun. Voitele taikinalevyistä muotoillut tähtitortut munalla.

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Laita jokaisen tortun keskelle n. 1 rkl täytettä. Paina täytteen päälle puolikas kirsikka. Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia.

Vinkki: Vaihtelua saat käyttämällä täytteeseen lisäksi noin 100 g sini- tai valkohomejuustoa.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja