Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Milloin olet viimeksi tehnyt? Perinteinen juustokakku uunissa – katso suussa sulavat reseptit

Täyteläinen juustokakku syntyy tuorejuustosta ja ranskankermasta. Amerikkalaisittain kakku kuorrutetaan runsain koristeluin ja tarjotaan kermavaahdon kera.

Perinteinen amerikkalainen juustokakku on tuhti herkku, joka on parhaimmillaan paistamisesta seuraavana päivänä. Perinteisessä juustokakussa maistuvat sitruuna tai vanilja, mutta makupareiksi sopivat hyvin vaikkapa suklaa ja erilaiset marjat.

Suomalaisittain juustokakuksi mielletään herkästi myös hyydykekakut, joissa ei välttämättä käytetä raaka-aineena juustoa lainkaan, vaan täyte syntyy esimerkiksi rahkasta ja kermavaahdosta.

– Hyydykekakut ovat todella kestäviä kakkuja. Visuaalisesti niistä saa helposti oikein näyttäviä, sanoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Klassinen juustokakku tehdään täysrasvaisesta juustosta, mutta kakussa voi hyvin käyttää kevyempiä vaihtoehtoja.

– Osan täysrasvaisesta juustosta voi korvata halutessaan esimerkiksi rahkalla. Lopputulos ei ehkä ole silloin niin täyteläisen makuinen, mutta muuten hieman kevyempi.

Parhaimmillaan seuraavana päivänä

Perinteinen uunissa paistettava juustokakku on mehevimmillään vasta seuraavana päivänä paistamisesta. Perinteisesti juustokakun pohjaa ei esikypsennetä, mutta paistamalla murupohjan saat kakkuun hieman herkullisen paahteista makua.

– Juustokakkua tehdessä on tärkeää, että ainesosasuhteet ovat kohdillaan. Raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. Kakku tulee paistaa mieluiten miedolla lämmöllä ja antaa sen jälkeen olla uunin jälkilämmössä. Jos kakun nostaa liian nopeasti uunista, kakku alkaa vetäytymään liian nopeasti ja tällöin pintaan saattaa tulla rakoja, Laine sanoo.

Kakkupohjan voi tehdä valmistaikinasta tai keksimurusta. Joulunaikaan pohjan voi tehdä esimerkiksi pipareista tai muista kotoa jo valmiiksi löytyvistä kekseistä.

– Valmistaikinat ovat todella käteviä ja helppoja käyttää, vinkkaa Laine.

Poimi herkulliset juustokakkureseptit:

Juustokakku uunissa paistaen:

Murupohja:

Leivo ensin joulupipareita piparitaikinasta. Kun leivot paketillisen pipareita, riittää niistä osa syötäväksi sellaisenaan. Voit käyttää kakun pohjaan myös jo aiemmin leipomiasi piparkakkuja.

Paista juustokakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla n. 50–60 minuuttia. Avaa sen jälkeen uunin luukku hetkeksi, ota uunista virrat pois ja anna kypsyä jälkilämmöllä vielä hetki tai jopa tunnin. Jos pidät kakkua uunissa pidempään, raota luukkua 2 cm auki esim. puulastan avulla.

Uunissa paistettava juustokakku paistetaan hitaasti uunissa, jotta se hyytyy tasaisesti. Koska juustokakun pintaan tulee helpolla rakoja, jätä kakku uunin jälkilämpöön vähäksi aikaa. Luukkua voi tarvittaessa raottaa vähän (puulasta luukun väliin).

Anna juustokakun jäähtyä ainakin 2 tuntia. Irrota jäähtynyt kakku tarjoilualustalle. 

Taikinapohja:

Amerikkalainen juustokakku mustikoillaOta taikina, esim. Pyöreä Kauramurotaikina sulamaan vajaa tunti ennen käyttöä tai sulata hitaammin jääkaapissa. Levitä taikina irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle, jonka päällä on kerros leivinpaperia (tai voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille). Valmista täyte ohjeen mukaan heti päälle ja paista kaikki kerralla hitaasti 175-asteisessa uunissa.

Juustokakku-kuppikakut (pipari- tai kauramurotaikina, muffinivuokiin)


Juustokakku liivatteella hyydyttäen:

Murupohja:

Joulun juustokakkuPohjaan murskataan pipareita, jotka on leivottu Myllyn Paras Perinteinen Piparkakkutaikinasta tai Laktoositon Piparitaikinasta.

Murskaa piparit monitoimikoneella tai muovipussissa kaulimella päältä painellen. Sulata rasva, voi, kookosöljy tai margariini mikroaaltouunissa tai kattilassa ja lisää piparimurska. Vuoraa irtoreunaisen torttuvuoan pohja leivinpaperilla. Painele pipariseos tiiviisti tasaiseksi kerrokseksi pohjalle.

Taikinapohja:

Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle ja paista.

Mustikkajuustokakku, sopii itsenäisyyspäivän juhliin. Sulata taikina ja ota siitä 2/3 pohjalevyksi. Painele tai kauli se irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle, jossa on leivinpaperipala pohjan päällä. Reunoille ei tule taikinaa. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla tai keskitasolla 7–8 min, varo paistamasta liikaa. Leivo lopusta taikinasta pieniä pipareita, paista uunissa, n. 5–6min riittää. Anna kaikkien jäähtyä.

Juustokakku suklaapohjallaSekoita käsin kauramurotaikinan joukkoon rouhittu suklaa ja kaakaojauhe. Tämä onnistuu helpoiten käsin puristelemalla.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja