Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

"Mämmiä voi laittaa melkein mihin vaan" – näin hyödynnät pääsiäisen klassikkoherkut

Kotitalousopettaja Arja Elina Laineen vinkeillä hyödynnät pääsiäisherkkuja monella tapaa.

Mämmi on pääsiäiseen saumattomasti kuuluva herkku. Mämmiä kannattaa kuitenkin kokeilla perinteisistä poikkeavilla tavoilla.

– Mämmiä voi laittaa melkein mihin vaan! Kannattaa vain muistaa, että mämmi sopii nimenomaan tummempiin leivonnaiseen, kotitalousopettaja Arja Elina Laine muistuttaa.

Esimerkiksi mämmimousse syntyy laittamalla mämmiä kermavaahdon, ranskankerman tai rahkan joukkoon. Mämmimoussea voi käyttää monella tapaa: vaikkapa rukiisen kääretortun tai piirakoiden tai pullan täytteenä.

– Rukiisen mämmin kanssa sopivat marjat, kuten mustikat, puolukat ja karpalot, kun pashan kanssa puolestaan maistuvat keltaiset hedelmät, Laine neuvoo.

Pääsiäispöydän kaunistukseksi sopivat myös upean keltaiset juustokakut. Tasainen kiillekerros kruunaa herkullisen kakun. Juustokakun päälle saa kauniin kiilteen, kun käyttää apuna vauvanruokasoseita, esimerkiksi mangon makuista. Sulata liivate – pakkauksen kyljessä on ohje – vedessä tai mangomehussa ja lisää sose.

VINKKI: Jos et halua käyttää liivatetta, voit kokeilla esimerkiksi hyytelösokeria, mutta silloin tasaisen pinnan aikaansaaminen on astetta haastavampaa.

Myös leipätaikinaan mämmiä voi laittaa: esimerkiksi pääsiäislimppuun mämmi voi tuoda maukkautta. Mausteisen limpputaikinan seassa mämmi maistuu myös niille, jotka eivät tämän pääsiäisherkun ystäviksi lukeudukaan. Kääretortun sisällä olevassa mämmimoussessa mämmin määrää puolestaan kannattaa hillitä, jos pääsiäispöydän äärellä on heitä, joiden mieleen mämmi ei ole.

Pashakakkua tai pääsiäiseen sopivia voitaikinaleivonnaisia

Myös pasha on yksi pääsiäisen suosikkiherkuista ja moni valmistaa sen juhlapöytään itse. Tiesitkö, että voit syödä sitäkin muutenkin kuin sellaisenaan?

– Pashaa voi hyödyntää yksinkertaisimmallaan vaikkapa laittamalla sitä täytteeksi kääretorttuun, kotitalousopettaja Arja Elina Laine ehdottaa.

– Toisenlaiset pashaherkut syntyvät laittamalla voitaikinaleivonnaisten täytteeksi pashaa ja raikkaita hedelmiä – pääsiäisenä toimivat hyvin keltaiset hedelmät, kuten persimon. Mintunlehdet puolestaan tuovat raikkautta ja vihreyttä täytteeseen. Herkulliset voisarvet syntyvät, kun lehti- tai voitaikinasta tekee kolmioita, täyttää pashalla ja käärii sarveksi.

Jäikö hyllynperälle ylimääräisiä suklaamunia? Laine vinkkaa, että suklaamunia voi käyttää koristeena. Munat voi rikkoa paloiksi ja koristella leivonnaiset niillä. Toki suklaan voisi sulattaakin, mutta suklaamunien maku ei aina välttämättä ole maukkain mahdollinen – paras suklaa leivonnaisissa kun toki on aina tumma suklaa, Laine muistuttaa.

Tukeva pasha voi toimia hyvin myös hyydykekakun tai rahkapiirakan täytteenä.

Kevyemmän tästä pääsiäisherkusta saa ainesosien mittasuhteita muuttamalla.

– Pashan voi tehdä käyttämällä enemmän rahkaa ja vähentämällä kerman ja voin määrää. Tosin syötyjen herkkujen määristähän se keveys on kiinni, Arja nauraa.

Pashakakun reseptin löydät Myllyn Parhaan sivuilta!

Lisää herkkureseptejä pääsiäiseen:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja