Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Loistava idea: Puuron ja leivän vastustamaton yhdistelmä on täydellinen herkku vaikka aamiaiseksi

Nyhtökauraa, nyhtöpossua, nyhtökanaa. Nyhtötrendi soveltuu jokaiseen makuun, mutta oletko vielä kokeillut nyhtöleipää?

Nyhtöleipä on herkullinen suolainen herkku, joka maistuu niin aamiaisena, retkieväänä, suolaisena naposteltavana kuin vaikka keiton tai salaatin kaverina.

Kaurainen nyhtöleipä (2 leipää)

½ l valmista kaurapuuroa
2 dl vettä
30 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
7–8 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

Nyhtöleivän täyte (2 leivälle):

75 g rucolaa tai 1 ruukku basilikaa
50 g voita
3–6 valkosipulinkynttä
75 g parmesaanijuustoa

Lisää puurokattilaan puuron sekaan vettä. Vesi saa olla kylmää, jos puuro on kuumaa tai vesi saa olla kuumaa, jos puuro on jäähtynyttä.

Liuota hiiva ja hunaja seokseen. Anna seoksen käydä kattilassa kansi kiinni 20–30 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää suola ja öljy, ja sekoita joukkoon puuhaarukalla jauhoja. Taikina saa jäädä niin löysäksi, että pystyt sekoittamaan sitä juuri ja juuri puuharukalla. Sekoita muutama minuutti.

Jaa taikina kahtia ja siirrä taikinat silikonisiin tai öljyttyihin metallisiin leipävuokiin tai silikoniseen leipäkääreeseen. Anna leipien kohota hyvin peitettyinä huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa muutama tunti. Paista leipiä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Pakasta toinen leipä.

Kun tarjoilet leipää, leikkaa terävällä leipäveitsellä kypsään tai sulaneeseen leipään vinoristikko (n. 3 x 3 cm ruuduin) päältäpäin siten, että viillot yltävät lähes leivän pohjaan saakka. Nosta leipä silikoniseen leipäkääreeseen, silikonivuokaan tai folion päälle. Käytä viimeistä tapaa, jos tarjoilet tätä leipää talviretkellä nuotiolla.

Silppua rucola tai basilika, hienonna valkosipuli ja leikkaa parmesaanista juustolastuja. Pehmennä voi ja sekoita yrtti- ja valkosipulisilppu siihen. Painele täyteseosta leivän syviin viiltoihin tavallisen veitsen avulla. Painele yrttiseoksen päälle vielä koloihin parmesaanilastuja käsin.

Lämmitä leipä juuri ennen evääksi tarjoilua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja leivän pinta saanut hieman väriä. Tai pidä leipää foliossa nuotion lämmössä. Nosta lämmin leipä tarjolle kokonaisena. Jokainen voi "nyhtäistä" leivästä palan. 

Jäikö torttutaikinaa yli joulusta? Kokeile nyhtötorttuja tai nyhtöpossutaskuja 

Löytyykö pakastimesta vielä joulun leipomisista ylijääneitä torttutaikinalevyjä: kokeile viime vuoden hittejä eli nyhtötorttuja tai nyhtöpossutaskuja. Kummatkin voi tehdä joko kasvis- tai lihavaihtoehtoina. 

Nyhtötortut (16–20 kpl)

1 pkt torttu- tai lehtitaikinalevyjä (500 g)

Täyte:

2–3 rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
250 g nyhtökauraa tai -possua (maustamatonta)
1 punainen chilipaprika (10 cm)
1 iso punainen paprika
1 tl suolaa
1 tl roseepippuria
½–1 tl juustokuminaa
200 g kaura-ranskankermaa tai ruokakermaa

Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperin päälle uunipellille sulamaan.

Laita öljy kuumenemaan paistinpannulle. Kuori sipuli ja hienonna se. Paahda sipulia pannulla öljyssä hetki. Pilko nyhtökauraa tai nyhtöpossua pienemmäksi, hienonna chilipaprika ja kuutioi paprika. Lisää nämä pannulle ja paista hetki miedolla lämmöllä, mausta hyvin. Lisää loppuvaiheessa joukkoon kaura-hapankermavalmiste tai ruokakerma.

Leikkaa levyt neliöiksi ja tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa (puoleen väliin). Laita kaksi lusikallista täytettä tortun keskelle: täytettä saa olla runsaasti. Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kulmat keskelle yhteen kostutetuin sormin. Voit myös tehdä kukanmuotoisia torttuja: tee viillot taikinakulmiin, laita täyte keskelle, nosta kulmakaistaleet ylös keskelle ja nipistä yhteen kostutetuin sormin.

Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10–15 minuuttia kauniin ruskeiksi.

Nyhtöpossutaskut (10 kpl)

1 pkt voitaikinaa (500 g)
munaa
kurpitsansiemeniä

Täyte:

150 g mangochutneytä
400 g nyhtöpossua
150 g pippurituorejuustoa
1 ruukku herneenversoja

Valmista ensiksi voitaikinataskut: kauli jokainen taikinalevy puolet ohuemmaksi ja leikkaa ne kahtia. Näin saat kymmenen noin 10 x 15 senttimetrin kokoista taikinalevyä. Pistele syntyneet taikinalevyt haarukalla tiheästi ja paina kevyesti taikinalevyn keskelle taitosviiva leipäveitsen tylsällä reunalla. Taita taikinalevy kaksinkerroin niin, että taitosviiva jää taskun sisäpuolelle. Voitele taskut munalla ja ripottele halutessasi pinnalle koristeeksi kurpitsansiemeniä.

Paista taskuja 225-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Raota taskuja auki varovasti heti kuumina ja täytä taskut melko lämpiminä. Levitä pohjille mangochutneyta ja sen päälle nyhtöpossu-tuorejuustoseosta. Koristele herneenversoin. Taita kansi takaisin päälle.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja