Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Leivontanurkan kilpailu kirvoitti makumuistoja ja reseptejä: "Tämä lasten suosikki on ihanan nopea ja helppo valmistaa"

Lukijat ovat jakaneet hauskoja muistojaan yli 30 vuotta myynnissä olleesta Raketti Spagetista. Yksi lukijoista kertoo ostaneensa spagettipussin viikkorahoillaan. Pöydälle hän jätti lapun "Olen kappasa".

Lukijat ovat lähettäneet runsain mitoin rakkaimpia Raketti Spagetti -muistojaan Leivontanurkan kilpailuun, jossa heitä pyydettiin kertomaan spagettiin liittyvä muistonsa ja jakamaan halutessaan myös lempireseptinsä. 

Yksi lukijoista kertoi dramaattisesta tapauksesta, jossa syömisen lopettanut lapsi suostui lopulta syömään – tietysti spagettia.

– Down-tyttäreni lopetti ekaluokalla syömisen lähes kahdeksi viikoksi. Vain hiukan juomaa päivittäin. Sairaalassa tutkittiin, mutta mitään syytä paastoon ei tuntunut löytyvän. Lopulta menimme kokeneen naislääkärin luokse. Hän vain nosti tytön eteensä ja sanoi vakavana: "Nyt lääkäri sanoo sinulle: Tuulin täytyy syödä!" Ajelimme kotiin, kun yhtäkkiä auton takapenkiltä kuului: "Lääkäri sanoi, Tuulin täytyy syödä Raketti Spagettia!" Ja niin iltamyöhällä piti keittää Raketti Spagettia ja siihen loppui paasto, kertoo Kirsi-Marja.

Anne kertoo puolestaan, että helppo tonnikalapasta on pelastanut monet päivät lasten kanssa.

– Se on ollut aina lasteni herkkuruokaa ja ihanan nopea valmistaa.

Tässä Annen ohje:

Tonnikalakastiketta & Raketti Spagettia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
15 g juoksevaa margariinia
1 tölkki tonnikalaa
1 rkl tomaattipyrettä
200 g säilöttyjä tomaatteja liemineen
1 rkl sitruunan mehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus timjamia

OHJE: Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulin kynnet. Kuumenna rasva kattilassa ja kiehauta sipulit siinä. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna kiehua 15 minuuttia. Tarjoa kastike keitetyn spagetin kanssa. 

"Spagettia löytyi myös vaipan sisältä"

Pienen, sormiin hyvin mahtuvan kokonsa puolesta suosikkipasta on ollut myös suosittu ruoka taaperoille, jotka ovat opetelleet itse syömään. Minna muistaa, kuinka vaippaikäinen tytär opetteli syömään.

– Raketti Spagetti oli nauruhermoja hivelevä valinta. Joka viides meni suuhun ja loput olivat hiuksissa, naamassa, korvissa, pitkin pöytää ja lattiaa. Ja löytyipä niitä vaipan sisältäkin! Tuosta ajasta on jo kulunut melkoinen tovi, mutta vieläkin näen mielessäni sen hauskan näyn, kertoo Minna.

Niin ikään Anja muistaa 1,5-vuotiaan tyttärensä rakastaneen pikkupastaa ja antaneen siitä valmistetulle ruualle myös omintakeisen nimen.

– Tyttäreni rakasti Raketti Spagetista tehtyä velliä, ja jos tein jotain muuta velliä niin polki jalkaa ja vaati: "Minä haluan matojakeittoo". Meillä syötiin usein matojakeittoo, Anja kertoo.

Lempispagettia piiloteltiin jopa vanhemmilta

Yli 30 vuotta arkiruokien suosikkina pysynyt pasta on myös lyhyen keittoaikansa ansiosta helppo kokattava lapsillekin. Joskus tosin keittoaika on hieman venähtänyt, kuten kävi Sarille.

– Olin varmaan 7- tai 8-vuotias ja äiti oli hoitamassa jotain asioita. Päätin sitten nälkäisenä kurkistaa kaappiin ja löysin sieltä iloisena yllätyksenä Raketti Spagettia. Heitin vähän vettä kattilaan ja koko pussillisen perään. Hella vaan kutoselle ja sitten eksyinkin omaan huoneeseeni ja unohdin koko jutun. Onneksi äiti tuli kotiin ja huomasi ajoissa puuhani. Hän lisäsi vettä ja naureskeli pikku kokkia. Muistan elävästi, kuinka innoissani kerroin kaikille tehneeni itse ruokaa. Söin myös lähes koko kattilallisen ketsupin kera, ja hyvin maittoi, Sari kertoo. 

Osa lapsista on rakastanut tätä pastaa jopa liikaa – ainakin vanhempiensa näkökulmasta. Amira kertoo syöttäneensä usein äidin laittamat ruuat jollekin muulle ja turvautuneensa omiin spagettikätköihinsä.

– Raketti Spagetti ja ketsuppi oli lapsena lempiruokaani. Minulla oli huoneessani salainen varasto, josta keittelin spagettia aina ollessani yksin kotona. Mausteeksi riitti tosiaan pelkkä ketsuppi. Kotona valmiina olleet ruoat syötin yleensä koiralle tai kavereille, vaikka ne olisivat varmasti olleet huomattavasti maukkaampia ja terveellisempiä, kuin omat kokkailuni. Äitini ei jostain syystä ollut kovin tyytyväinen asian selvitessä, kertoo Amira.

Olga puolestaan jakaa herttaisen muistonsa siitä kuinka käytti jopa viikkorahansa saadakseen Raketti Spagettia.

​​​​​​​– Meillä ei ikinä kotona ollut Raketti Spagettia, koska perheemme oli aika tiukilla ja kuusihenkiselle perheelle ostettiin halpaa, mutta hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Tavallinen kilon spagettipussi vei voiton. Seitsemänvuotiaana olin saanut viikkorahaa ja lähtenyt kauppaan. Äidille olin jättänyt lapun pöytään "olen kappasa". Takaisin olin tullut Raketti Spagetin kanssa. Kyllä silloin herkuteltiin, Olga muistelee.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja