Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Leivonnan tärkein sääntö unohtuu monelta – osaatko valmistaa kakkutaikinan oikein?

Leivotko jotain, mihin tulee kananmunaa? Muista ottaa raaka-aineet ajoissa huoneenlämpöön, muistuttaa Ekbergin kondiittorimestari Susanna Suhonen.

Leivonnassa käytettävien kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä etenkin, jos aiot tehdä taikinan, joka vaatii muna-sokerivaahtoa.

– Kananmunan ja sokerin vaahdotuksessa temperoidut raaka-aineet ovat tärkeät, jolloin saadaan hyvä ja kestävä vaahto aikaiseksi, kertoo kondiittorimestari Susanna Suhonen.

Voi-sokerivaahdon kanssa vaarana on juoksettuminen, joka tapahtuu, kun voi-sokerivaahtoon lisätään liian kylmiä kananmunia. 

– Tällöin taikina ei vaahtoudu, vaan rasva ja kananmuna alkavat erottua taikinassa ryynimäiseksi. Tällaisessa taikinassa myös voin tulee olla temperoitu huoneenlämpöiseksi, kun vaahdotus sokerin kanssa aloitetaan.

Jos munat ovat unohtuneet jääkaappiin, kun leivonta pitäisi aloittaa, kannattaa avuksi ottaa lämmin vesi. Laita kananmunat lämpimään vesihauteeseen kymmeneksi minuutiksi, mutta ole tarkkana veden lämpötilan kanssa.

– Vesi ei saa olla liian kuumaa, ettei kananmuna ala kypsyä.

Suhonen suosittelee kananmunan lämmitykseen hieman kädenlämpöä lämpimämpää vettä ja metallikulhoa. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja