Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Leivo suolainen piirakkapohja juhliin! Helppo ohje, jolla et voi epäonnistua

Suolainen piirakkapohja on hyvä taitaa, sillä samalla reseptillä valmistuu nopeasti ja helposti piirakka lähes millä tahansa täytteillä. Piirakkapohjan voi myös huoletta pakastaa ja nostaa pakastamisesta sulamaan aina sopivasti ennen vieraiden tuloa. Jos kiire pääsee yllättämään, voi piirakkataikinan ostaa myös valmiina pakasteena.

Suolainen piirakka sopii täydellisesti kevään ja kesän juhlakauteen. Maistuva piirakka on nopea ja helppo tehdä: valmiista pakastetaikinoista löytää takuulla jokaisen makuun sopivan taikinan. Piirakkapohjan valmistaminen käy kuitenkin helposti myös itse.

– Yksinkertaisimmillaan suolainen piirakkapohja tehdään jauhoista, voista tai margariinista, munista ja ripauksesta suolaa ja sokeria, neuvoo Leivontanurkan kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Yksinkertaiset raaka-aineet toimivat minkä tahansa makuyhdistelmän pohjana, mutta piirakkapohjaan saa aina vaihtelua jauhoja vaihtamalla. Koska piirakkapohjan taikinaan ei tarvita sitkoa, voi pohjan tehdä kokonaan vaikka tattarijauhoista.

– Ainekset sekoitetaan vain nopeasti yhteen. Tästä syystä voin tai margariinin tulee olla huoneenlämpöistä ennen leipomisen aloittamista, Laine muistuttaa.

Taikinan voi myös pakastaa. Ennen pakastamista taikina kannattaa kaulia ohueksi, jotta sulattaminen käy nopeasti.

Paista piirakka ohuessa vuoassa tai pieniksi syötäviksi kupeiksi!

Piirakkataikinan vuoalla on suuri merkitys. Keraamiset, paksut taikinavuoat kuumenevat hitaammin kuin esimerkiksi ohuet alumiinivuoat, jolloin taikina saattaa helposti jäädä raa’aksi keskeltä. Tällöin taikinapohja kannattaa esipaistaa ennen täyttämistä – noin 10 minuuttia riittää. Käytä esipaistossa apuna alumiinifoliota, jotta reunat eivät painu alas. Paras piirakkavuoka on ohut, esimerkiksi alumiininen vuoka, joka on halkaisijaltaan 25–30 senttimetriä. Vuoan voi voidella ja korppujauhottaa ennen paistamista.

Piirakkapohjasta saa erityisen rapean, kun pohjan paistaa ohuessa vuoassa ohueksi kaulittuna. Myös leseillä ja siemenillä saa pohjaan rapeutta.

Mehevän pehmeän pohjan saa puolestaan lisäämällä taikinan joukkoon esimerkiksi maitorahkaa ja jättämällä piirakkataikinan hieman löysemmäksi, vuokaan lastalla levitettäväksi taikinaksi. Jos täytettä tulee paljon, kannattaa piirakka esipaistaa tai paistaa uunin alimmilla tasoilla, jotta pohja varmasti kypsyy.

Klassikkotäytteiset piirakat, kuten kinkku-, juusto-, poro- ja lohipiirakka maistuvat aina, mutta täytteillä voi myös leikitellä. Näin kesän kynnyksellä omalta kotipihalta voi löytää monenlaisia kauniita yrttejä, jotka tuovat makua ja väriä piirakkaan.

– Mainio tapa on käyttää luonnonyrttejä, jotka ovat todella hyviä ja helppoja. Esimerkiksi nokkos-ricottapiirakka on todella herkullinen, vinkkaa Laine.

– Piirakkapohjataikinasta voi myös tehdä vain syötäviä kuppeja, antaa niiden jäähtyä paistamisen jälkeen ja täyttää myöhemmin esimerkiksi salaateilla.

Suolaisen piirakkapohjan helppo perusohje

pyöreä piirakkavuoka, halkaisija 25–30 cm

4 dl Myllyn Paras Hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl siirappia tai sokeria
150 g voita (laktoositon) tai margariinia
1 muna

Leivitykseen:

voita (laktoositon)
Myllyn Paras Korppujauhoja

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja murustele hetken huoneenlämmössä ollut voi joukkoon. Sekoita taikina käsillä murumaiseksi seokseksi, lisää muna nopeasti sekoittaen joukkoon.

Taputtele itse tehty taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille kostutetuin käsin. Tee piirakalle mieleinen täyte tai katso täyteideoita.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Nokkos-ricottapiirakka

hieman korkeareunainen piirakkavuoka, halkaisija n. 26 cm

Muista ryöpätä nokkosia hetken aikaa kiehuvassa vedessä ennen käyttöä. Ryöppäys poistaa nokkosen polttavuuden.

Pohja:

1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikinaa (380 g) tai Pyöreä Piirakkataikinaa, suolainen (380 g)

Täyte:

1 dl Myllyn Paras Jasmiini Riisiä tai Irtonainen Riisi + Ohraa
1 rkl voita
200 g ryöpättyjä nokkosia (tai pinaatinlehtiä) (n. 1 litra huuhdottuja)
2 sipulia varsineen
1 tl viherpippuria rouheena
1 tl suolaa
3 rkl tuoretta basilikasilppua
250 g ricotta-juustoa
2 dl parmesaanijuustoa raasteena
1 dl kermaa
1 muna

Keitä riisit tai suurimot pakkauksen ohjeen mukaan (1 dl raakaa = 3 dl keitettyä). Levitä sulanut taikina tasaisesti pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Puhdista nokkoset ja huuhdo ne vedellä lävikössä. Laita ne sen jälkeen kiehuvaan veteen hetkeksi, valuta lävikössä.

Valmista täyte paistamalla ryöpätyt nokkoset (tai pinaatit) ja silputut sipulit öljyssä pannulla, lisää mausteet. Ota pannu pois liedeltä, ja sekoita mukaan keitetyt valutetut riisit tai suurimot ja juustot sekä kerma, johon olet sekoittanut munan.

Levitä seos piirakkapohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia.

Vinkki! Mikäli ricottaa ei ole saatavilla, tee feta-juustolla.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja