Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Leivinpaperia vai voipaperia – tiedätkö, mitä eroa niillä on?

Toiset tykkäävät ehdottomasti käyttää ruoanlaitossa leivinpaperia – toiset taas vannovat voipaperin nimeen. Kahdella paperilla on pieniä eroja, mitkä kannattaa muistaa erityisesti uunia käyttäessä.

Leipomisen kannalta voi- ja leivinpaperin käytöllä ei ole suurta eroa: kumpikin tekee tehtävänsä eli estää ruoan jämähtämisen kiinni uunipeltiin tai vuokaan.

Merkittävä ero on kuitenkin siinä, että esimerkiksi keksejä uunipellillä paistaessa voipaperi saattaa tummua ja jopa syttyä palamaan. Syy on se, että voipaperi ei kestä kuumuutta, vaan ikään kuin sulaa kuumuudessa.

Leivinpaperi on tästä syystä useissa tapauksissa voipaperia parempi vaihtoehto. Leivinpaperi käsitellään valmistaessa rikkihapolla, mikä tekee siitä tahraantumattoman ja tiiviin paperilaadun. Käsittely tekee leivinpaperista myös vedenkestävän.

Esimerkiksi keksien paistamiseen ja uunivuoan suojaamiseen leivinpaperi on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin voipaperi.

Voipaperin etu on puolestaan edullisuus: tavallisesti voipaperin hintalappu on pienempi kuin leivinpaperin. Voipaperi on käsitelty parafiinillä molemmilta puolilta, mikä estää ruoan tarttumisen paperiin tai päinvastoin.  Käsittely tekee paperista myös vedenkestävän.

Tästä syystä voipaperi sopii erinomaisesti ruoan pakkaamiseen ja säilyttämiseen vaikkapa jääkaapissa. Pinnoitteensa vuoksi se sopii myös kotitekoisten makeisten valmistamiseen. Voipaperi sopii myös kakkujen paistoon uunissa, jos paperi asetetaan kakkutaikinan alle. Tällöin kakkutaikina ikään kuin suojaa paperia liialliselta kuumuudelta.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja