Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Lässähtikö kakku? 6 yleisintä kakkumokaa ja kuinka ne korjataan

Kohosiko kakkusi liikaa ja jäikö keskusta raa'aksi? Lue kuinka voit välttää yleisimmät kakkupohjan tekoon liittyvät ongelmat. 

Olitpa sitten satunnainen leipuri tai lähes ammattilainen, leipomukset eivät aina onnistu täydellisesti. Tästä ei kuitenkaan kannata masentua, sillä virheistä oppii parhaiten. Lässähtäneen tai reunoista palaneen kakun voi tarvittaessa yrittää peittää kermavaahdolla tai muulla kuorrutteella, ja yrittää seuraavalla kerralla uudelleen.

Lue ennen seuraavan kakkupohjan leipomista mitkä ovat yleisimmät kakkumokat ja mistä epäonnistumiset voivat johtua. Näin osaat välttää virheet ja lopputuloksena täydellinen kakkupohja.

Halkeileva kakku

Ongelma: Kakku on kohonnut korkeaksi keskeltä ja alkanut halkeilla

Syy ja ratkaisu: Tämä ilmiö tapahtuu silloin, kun taikinaan on käytetty liikaa nostatusainetta tai jauhoa. Muista siis aina mitata raaka-aineiden määrä tarkkaan. Kova, eli liian paljon jauhoa sisältävä taikina halkeilee helposti. Jos olet aivan varma ainesosien määrien paikkaansa pitävyydestä, syy voi olla liian kuumassa uunissa. Kuumassa uunissa kakun pinta kovettuu nopeasti ja estää tasaisen kypsymisen.

Kuivunut ja ylikypsä

Ongelma: Kakku on kuivunut, mutta rakenne on hyvä

Syy ja ratkaisu: Jos kakku on kohonnut tasaisesti ja rakenne on muuten kunnossa, syy ylikypsään kakkuun johtuu todennäköisesti liian suuresta vuoasta. Reseptistä kannattaa aina tarkista kakkuun käytettävän vuoan koko.

Päältä liian tummunut

Ongelma: Kakun pinta on tumma, mutta sisus raaka

Syy ja ratkaisu: Kakku tummuu helposti päältä jos sen paistaa liian kuumassa uunissa tai liian korkealla tasolla. Kakku kypsyykin parhaiten uunin alatasolla. Jos kakku on kuitenkin päässyt jo tummumaan, voit peittää kakun varovasti foliolla ja jatkaa kypsentämistä.

Keskeltä lässähtänyt 

Ongelma: Kakku on jäänyt todella matalaksi tai on lässähtänyt keskeltä

Syy ja ratkaisu: Muista tarkistaa aina vuoan koko ennen paistoa, sillä syy matalaan kakkuun voi olla liian suuressa vuoassa. Vuoka on oikean kokoinen kun taikina täyttää siitä kaksi kolmasosaa. Matalaksi jäänyt kakku voi johtua myös siitä, ettei kananmunia ja sokeria ole vatkattu tarpeeksi. Vaahdon tulisi olla kovaa ja pysyvää. Keskeltä lässähtäneen kakun syy löytyy usein uunin liian matalasta lämpötilasta tai uunin luukun jatkuvasta availusta.

Sisältä tahmea

Ongelma: Kakku on jäänyt pehmeäksi sisältä

Syy ja ratkaisu: Tämä johtuu siitä, että olet yksinkertaisesti ottanut kakun liian aikaisin uunista. Resepteissä lukevat paistoajat ovat viitteellisiä, ja oikea paistoaika riippuu täysin uunista. Vaikka kakku olisi ruskistunut ja kohonnut, kannattaa kypsyyttä kokeille aina tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakun voi ottaa uunista. Kypsä kakku irtoaa myös selvästi vuoan reunoilta.

Kakku on tarttunut vuokaan

Ongelma: Kypsä kakku ei irtoa vuoasta

Syy ja ratkaisu: Vuoka on voideltu tai jauhotettu huonosti. Vuoka kannattaa aina voidella huolellisesti huoneenlämpöisellä rasvalla. Jos haluat taata kakun irtoamisen vuoasta, vuoraa se huolellisesti leivinpaperilla. Jos kakku kuitenkin on tarttunut vuokaan, irroittamista helpottaa vuoan reunojen viilentäminen. Tämä onnistuu helpoiten esimerkiksi kostean pyyhkeen avulla. 

Lähde: BBCgoodfood.com

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja