Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Korvaa osa jauhoista siemenillä leivonnassa – saat vaihtelua myös ulkonäköön

Esimerkiksi sämpylöissä ja kakuissa voit korvata osan jauhoista siemenillä.

Siemenistä on moneen: voit lisätä niitä leipätaikinaan, smoothieihin, puuroihin tai jauhaa niistä energiapatukoita. Siemenet ovat kuitenkin hyvin kaloripitoisia ja osa niistä voi sisältää raskasmetalleja luonnosta, joten aivan mielin määrin niitä ei voi päivittäin syödä.

Kotitalousopettaja Arja Elina Laine sanoo siementen suuren suosion leivonnassa johtuvan muun muassa siitä, että siemenet ovat hyvin energia- ja proteiinipitoisia ja niillä on hyvä rasvahappokoostumus.

– Esimerkiksi sämpylätaikinaa ei voi kuitenkaan suoraan korvata siemenillä. Puolen litran taikinaan laittaisin korkeintaan 0,5-1 desilitraa siemeniä, Laine sanoo.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa syömään siemeniä vaihdellen ja kohtuullisesti:

– Siemenissä on paljon energiaa ja niihin voi kertyä raskasmetalleja, erityisesti nikkeliä ja kadmiumia.

– Aikuisille suositeltava annosmäärä: enintään kaksi ruokalusikallista päivässä, siemenlajeja vaihdellen.

– Raskaana olevien ja imettävien ei tulisi käyttää öljykasvien siemeniä, mutta pienet määrät siemeniä esimerkiksi leivissä eivät ole haitaksi.

– Imeväisikäisten ruoissa öljykasvien siemeniä ei tule käyttää.

– 1­-6-vuotiaat: enintään yksi ruokalusikallinen päivässä siemenlajeja vaihdellen.

Lähde: Evira

Siemeniä on alettu käyttää yhä monipuolisemmin ruuanlaitossa.

– Monet lisäävät siemeniä joko muffinssi-, sämpylä- tai leipätaikinaan tai ripottelevat siemeniä päällä, koska ne ovat myös kauniita koristeita.

Osaa siemenistä täytyy myös liottaa ennen käyttöä.

– Esimerkiksi pellavansiemen on hyvä vatsalle, mutta se on melko raaka, joten sitä kannattaa turvottaa. Samoin myös chian siemenet. Jos niitä ei turvota yhtään, ne saattavat kuivattaa taikinaa, Laine opastaa.

Taikinan voi jättää myös tekeytymään, jolloin siemenet pehmenevät.

– Voi esimerkiksi tehdä aluksi juuritaikinan, johon laitetaan sekä jauhoja että siemeniä. Se laitetaan tekeytymään, jolloin siemenet turpoavat.

Kaurakuituleipä (noin 25 neliötä, uunipellillinen)

6 dl omena- tai appelsiinituoremehua tai piimää
50 g hiivaa
5 dl pikakaurahiutaleita
1 dl leseitä
½–1 dl auringonkukan- tai pellavansiemeniä
2–3 tl mineraalisuolaa 
2–3 rkl siirappia
½ dl öljyä (50 g)
noin 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää hiutaleet, leseet (ja siemenet). Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan 15-20 minuuttia (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).

Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi koneella tai puuharukalla.

Kaada ja levitä taikina heti öljytylle reunalliselle uunipellille. Ripottele pintaan runsaasti hiutaleita. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa puolesta tunnista tuntiin.

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Leikkaa hieman jäähdyttyä leipäveitsellä neliöiksi.


Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.