Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Kondiittorien vinkit leivontaan: Näin käsittelet suklaata oikein

Suklaa on monikäyttöinen raaka-aine niin jälkiruokiin, kuin leivontaan. Suklaan käyttö vaatii kuitenkin keskittymistä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Lue kondiittorien vinkit onnistuneeseen suklaaleivontaan. 

Suklaan syöminen tuottaa mielihyvää, ja on täydellinen raaka-aine monenlaiseen leivontaan sulatettuna, mutta myös sellaisenaan.

– Tavallisessa arkileivonnassa, esimerkiksi käyttämällä rouhittua suklaata kekseihin tai muffineihin, ei suklaan käsittelyä kannata stressata. Suklaan voi lisätä sellaisenaan taikinan joukkoon, kertovat kondiittorit Jonna Ahonen ja Jinna Lappalainen.

Valitse suklaa käyttötarkoituksen mukaan

Varsinaiset leivontaan tarkoitetut suklaat ovat käteviä niiden sulamisominaisuuksien vuoksi. Voit kuitenkin aivan hyvin käyttää leivontaan myös tavallista suklaata. Tumma suklaa, jonka kaakaopitoisuus on 60–70 prosenttia, soveltuu makunsa puolesta hyvin leivontaan. Voimakasta suklaata ei tarvita määrällisesti yhtä paljoa kuin vaaleampaa suklaata.

– Kannattaa panostaa laadukkaaseen suklaaseen konvehtien ja kakkujen valmistuksessa. Täytteistä ja kuorrutteista tulee paremman makuisia kun suklaa on laadukasta, kondiittorit kertovat. 

Suklaata voi käyttää leivontaan sellaisenaan, mutta kuorrutuksissa ja konvehtien teossa temperointi on välttämätöntä kauniin lopputuloksen takaamiseksi. Temperointi tarkoittaa menetelmää, jolla suklaa saadaan kovettumaan kiiltäväksi. Suklaa käytetään peräjälkeen kolmessa eri lämpötilassa, jotka vaihtelevat suklaalaadun mukaan.

– Suklaan temperoinnissa kannattaa käyttää lämpömittaria parhaan lopputuloksen saamiseksi, kondiittorit muistuttavat.

Herkkä raaka-aine

Suklaa on herkkä raaka-aine, ja palaa yllättävän helposti. Jos suklaata lämmitetään yli 45 asteeseen, sen rakenne ja maku muuttuvat. Tämän vuoksi suklaan sulattamisessa kannattaakin olla huolellinen ja käyttää matalia lämpötiloja.

– Suosittelemme käyttämään vesihaudetta, sillä se sulattaa suklaan tasaisesti. Pitää vain muistaa varoa, ettei vettä joudu suklaaseen tai siitä tulee möykkyistä, kondiittorit kertovat. 

Oikein sulatettu suklaa on kiiltävää ja sileää. Jos suklaa kuitenkin kuumenee liikaa ja muuttuu koostumukseltaan rosoiseksi, suklaan voi yrittää pelastaa tilkalla öljyä. Lisää suklaan joukkoon 1–2 teelusikallista rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi.

Jos teet suklaakastiketta, voit sulattaa suklaan muiden ainesten, kuten kerman tai kahvin kanssa.

Näin sulatat suklaan oikein

Paloittele suklaa paloiksi pyöreäpohjaiseen lasi- tai metallikulhoon. Pane kulho vesikattilan ylle, astian pohja ei saa koskettaa vettä. Kulhon tulee olla kattilaa isompi, jotta suklaaseen ei pääse vesihöyryä. Kuumenna vesi hiljaa poreilevaksi, jolloin suklaa sulaa tasaisesti matalalla lämmöllä.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja