Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Kolme erilaista vaihtoehtoa – tunnetko marengit ja niiden käyttötavat?

Kermavaahto ei ole ainoa vaihtoehto kakkujen ja leivosten kuorruttamiseen, vaan näyttävä vaihtoehto syntyy vaikkapa marengilla.

Marenkeja voi valmistaa kolmella eri tapaa. Jotta lopputulos olisi mahdollisimman onnistunut, valitse oikea marenki käyttötarkoituksen mukaan.

Kuorrutteena tai sellaisenaan nautittavaksi 

Ranskalainen marenki on ehkä se kaikkein tunnetuin marenki. Tämä marenki valmistetaan perinteisesti sekoittamalla valkuaiset ja sokeri keskenään, ja lopputulos kypsennetään uunissa. Ranskalainen marenki sopii kakkujen koristeluun tai kahvipöytään sellaisenaan nautittavaksi.

Sveitsiläinen marenki valmistetaan sen sijaan vesihauteen päällä. Lopputuloksena on melko tiivis, joten se sopii esimerkiksi täytekakkujen tai leivosten kuorruttamiseen.

– Jos haluat sekoittaa marengin joukkoon esimerkiksi suklaata, sveitsiläinen marenki on hyvä siihen tarkoitukseen, kertoo Koko Suomi leipoo -kilpailun voittaja Anders Wikström.

Italialainen marenki vaatii keskittymistä

Italialainen marenki valmistetaan puolestaan valkuaisista ja sokeriliemestä. Tässä marengissa valkuaiset vatkataan ja joukkoon lisätään kuuma sokeriliemi. Sokeriliemi valmistuu 2,5 desistä sokeria ja 0,5 desistä kylmää vettä. 

– Sokeriliemen valmistaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta, sillä liemi kristallisoituu ja muuttuu kokkareiseksi helposti.

– Ennen kattilan siirtämistä hellalle, katso että vesi ja sokeri ovat menneet hyvin sekaisin. Kun kattila on nostettu liedelle, siihen ei saa enää koskea, Wikström muistuttaa.

Myös likainen kattila tai lusikka voivat kristallisoida sokerin. Käytä lämpötilan mittaamiseen aina lämpömittaria. 

Marengin pahin vihollinen

Kaikkia marenkeja valmistettaessa tulee ottaa huomioon, että rasva on marengin pahin vihollinen. Tämän seikan vuoksi tulisi käyttää lasista tai metallista kulhoa.

– Muovikulhossa voi olla naarmuja joihin rasva jää helposti. Marenki ei tule silloin hyväksi, Wikström lisää. 

Italialainen ja sveitsiläinen marenki ovat siitä helppoja vaihtoehtoja, että ne eivät vaadi kypsentämistä. Näissä marengeissa valkuaiset kypsyvät jo valmistusvaiheessa ja marenkeja voi käyttää sellaisenaan leivosten koristeluun ja kuorruttamiseen. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja