Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Koko Suomi leipoo -voittaja varoittaa yleisimmistä pullamokista: "Lopputuloksena kuivia kökköjä"

Ota selvää, mihin työvaiheisiin kannattaa kiinnittää pullien leipomisessa huomiota, jotta lopputulos ei epäonnistuisi!

Makeaa-leivontakirjan kirjoittanut ja Koko Suomi leipoo -kilvan voittanut Liisa Westerberg listasi virheet, joihin sortumalla pullataikina menee usein pilalle kuin huomaamatta. Ethän sorru näihin mokiin leipoessasi pullaa?

TIESITKÖ? Liisa Westerberg julkaisi juuri esikoisteoksensa Makeaa (Readme 2015), jossa hän esittelee suosikkejaan makeiden leivonnaisten joukosta.

Liikaa jauhoja

Yksi yleinen tapa pilata pullat, on lisätä taikinaan liikaa jauhoja. Kun jauhoja on pullataikinassa enemmän kuin tarve vaatii, syntyy lopputuloksena usein pullia, jotka ovat sekä tiiviimpiä että kuivempia kuin alunperin oli tarkoitus.

Westerberg itse leipoo mielellään pehmeän pullataikinan, ja varoo lisäämästä taikinaan liikaa jauhoja. Hänellä on myös oma nyrkkisääntönsä siihen, milloin jauhoja on lisätty taikinaan riittävästi.

– Taikina on valmista, kun se irtoaa kunnolla vadin reunoista, eivätkä kädet ole tahmaiset, Westerberg kertoo.

Nostatuksesta tinkiminen

Pullataikinan on tärkeää saada kohota kunnolla. Jos näin ei tapahdu, tulee pullista usein ikävän tiiviitä. Erityisen kuohkeiden pullien salaisuus on Westerbergin mukaan se, että ne nostatetaan peräti kahteen otteeseen: ennen taikinan työstämistä ja ennen kuin pullat laitetaan uuniin.

– Teen pullat yleensä kahdella nostatuksella, koska silloin niistä tulee mielestäni kuohkeampia. Ensin nostatan koko taikinan ja sen jälkeen leivon pullan ja nostatan ne vielä kunnolla ennen uuniin laittoa.

Liian pitkä nostatus

Vaikka pullien kohottaminen on tärkeässä roolissa leivonnaisten onnistumisen suhteen, ei sen kohdalla kannata sortua ylilyönteihin. Pariksi tunniksi kohoamaan jätetyistä pullista tulee harvoin sellaisia kuin on toivottu.

– Siinä on se riski, että ne kohoavat yli ja laskevat siinä vaiheessa, kun ne laitetaan uuniin. Ensin kohotan taikinaa niin kauan, että se on noin kaksinkertainen alkuperäiseen verrattuna. Pellillä kohotan pullia sen aikaa, että näen selvästi, että ne ovat jälleen kohonneet, Westerberg kertoo.

Rasvan kammoksuminen

Westerberg kertoo huomanneensa, että ihmiset välttelevät änä päivänä rasvaa pullan leivonnassa. Hän on tästä pahoillaan, sillä rasva on äärimmäisen tärkeä osatekijä maukkaiden pullien makumaailman rakentumisessa.

– Taikinaan kannattaa ehdottomasti laittaa oikea määrä rasvaa. Suosittelen myös käyttämään nimenomaan ihan oikeaa voita, eikä mitään margariineja, hän vinkkaa.

– Jos rasvaa vähennetään, niin pullista ei tule meheviä, vaan lopputuloksena on kuivia kökköjä, Westerberg varoittaa.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja