Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Klassinen juhlapöydän herkku saa uuden ulkoasun – näin syntyy veikeä vihtakakku

Illanistujaisten takuuvarma herkku on voileipäkakku, joka muutetaan juhannuksen kunniaksi veikeän saunavihdan muotoon. Tämä herkku toimii erinomaisesti myös syötävänä tuliaisena. 

Juhannus on herkuttelun ja yhdessäolon aikaa. Vaikka grillaaminen kuuluu oleellisena osana keskikesän juhlaan, ei kannata myöskään unohtaa herkullisia leivonnaisia – niin suolaisia kuin makeita. Juhannuspöydän ehdoton jälkiruoka on tietysti perinteinen mansikkakakku. Mansikkaherkun lisäksi kahvipöydässä maistuu ikisuosikki voileipäkakku, joka saa tällä kertaa aivan uuden muodon. 

Tämän kakun voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jolloin juhlapäivänä jää myös aikaa rentoutumiselle ja nautiskelulle. 

Vihtakakku (20 hlö:lle)

Leipä:
5 dl vettä
½ dl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa (11 g)
10 dl vehnäjauhoja

Täyte 1:
260 g palvikinkkusiivuja
300 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ruohosipulituorejuustoa
80 g maustekurkkua
mustapippuria

Täyte 2:
100 g kurkkua
100 g paprikaa
5 g tuoretta ruohosipulia
1½ tl suolaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
mustapippuria

Kostutus:
n. 2 dl kivennäisvettä

Koristeluun:
tuoreita koivunlehtiä
suolatikkuja
ruohosipulia

Aloita leivästä. Lämmitä vesi noin +42 asteiseksi. Lisää joukkoon öljy ja siirrä seos sivuun odottamaan. Sekoita kulhossa sokeri, suola, kuivahiiva sekä vehnäjauhot keskenään. Lisää joukkoon nesteet ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta noin tunnin ajan leivinliinan alla lämpimässä paikassa. Laita noin 24 senttinen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja öljyä reunat. Kaada taikina kakkuvuokaan ja painele tasaiseksi.

Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Nosta kypsä leipä pois uunista ja anna jäähtyä. Voit kääriä leivän leivinliinaan ja säilyttää sen liinan sisällä seuraavaan päivään.

Valmista lihatäyte (täyte 1) pilkkomalla palvikinkku sekä maustekurkku pieniksi paloiksi. Laita ne kulhoon ja lisää joukkoon tuorejuustot. Sekoita hyvin ja mausta mustapippurilla.

Valmista kasvistäyte (täyte 2) pilkkomalla paprika pieneksi kuutioksi, raastamalla kurkku hienoksi raasteeksi ja pilkkomalla ruohosipuli pieneksi. Laita kurkkuraaste siivilään ja ripottele suola päälle. Anna raasteen valua siivilässä noin 10 minuutin ajan.

Vatkaa kulhossa maustamaton tuorejuusto ja ranskankerma paksuksi vaahdoksi. Ota vaahdosta noin 100 grammaa erilleen ja nosta se jääkaappiin odottamaan voileipäkakun kuorruttamista. Lisää lopun vaahdon joukkoon valutettu kurkkuraaste, paprikakuutiot sekä ruohosipuli. Mausta täyte mustapippurilla ja sekoita tasaiseksi.

VINKKI: Voit halutessasi korvata koivunlehdet kurkkusiivuilla.

Leikkaa leipä neljään osaan vaakatasossa. Levitä tuorekelmua pöydälle, jotta saat käärittyä täytetyn voileipäkakun helposti kokonaan kelmun sisään.

Kostuta leivän pohjapala paistopuolelta kivennäisvedellä ja laita pohja tuorekelmun päälle pohja alaspäin. Kostuta leipäkerros myös leikkauspuolelta ja levitä noin puolet kinkkutäytteestä leipäkerroksen päälle. Nosta toinen leipäkerros täytteen päälle, kostuta se ja levitä kasvistäyte. Lisää vielä leipäkerros ja kostuta leipä. Levitä loput kinkkutäytteet ja laita päälle viimeinen leipäkerros. Kostuta ylin kerros reilusti ja kääri leipä tiukasti kelmuun ja anna olla jääkaapissa seuraavaan päivään.

Nosta leipä tarjoiluastialle ja leikkaa halutessasi voileipäkakku vihdan muotoon ja tee leikatuista paloista kädensija vihdan alaosaan. Levitä päälle erilleen otettu tuorejuusto-ranskankermaseos. Pese koivunlehdet runsaalla vedellä ja kuivaa ne. Levitä koivunlehdet voileipäkakun päälle ja asettele suolatikut kädensijan kohdalle. Tee vielä ruohosipulista kiinnitysnaru suolatikkujen ympärille.

Resepti: Myllyn Paras Oy 

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja