Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Kerma ei vatkaudu ukkosella – pitävätkö yleiset ruokamyytit paikkansa?

Ruokaan ja leivontaan liittyy paljon myyttejä. Lue pitävätkö perinteiset leivontaan liittyvät uskomukset paikkansa!

Ruoanlaittoon ja leivontaan liittyvät uskomukset vaikuttavat arkeemme enemmän kuin uskommekaan. Kohotatko pullat aina kahteen kertaa, koska olet aina tehnyt niin? Moniin tapoihin on olemassa tieteellinen selitys. Molekyyligastronomia-klubin vetäjät, tutkija Anu Hopia ja keittiömestari Tatu Lehtovaara vastasivat kotikokkeja askarruttaviin kysymyksiin.

Miksi pulla pitää kohottaa kahteen kertaa?

Tasaisemman lopputuloksen varmistamiseksi pullat voi kohottaa kahteen kertaan, mutta pakollista se ei ole. Yksinkertainen kohotus jättää taikinan ilmakuplat suuriksi, kun taas kaksinkertainen kohotus tuottaa tasaisemman lopputuloksen. Jos leivonnassa käyttää juurimenetelmää, kaksinkertainen kohotus ei ole tarpeellista.

– Kaksinkertaisessa kohotuksessa syntyy enemmän makua ja aromeita. Leipurit eivät puhu kohottamisesta, vaan lepäämisestä. Taikinan annetaan levätä hetki vaivaamisen jälkeen, jolloin leivottavuus paranee. Taikinan ei varsinaisesti anneta kohota, kertoo Tatu Lehtovaara.

Pitääkö kerma vatkata vaahdoksi ennen sokerin lisäämistä?

Näin on, sillä ilman sokeria vaahto muodostuu nopeammin. Kermavaahdosta tulee myös ilmavampaa kuin sokerin kanssa vatkattaessa. Jos kerman vaahdottaa sokerin kanssa, vatkaaminen kestää kauemmin ja lopputulos on erittäin tiivis.

Kermavaahto kannattaa makeuttaa hienojakoisella tomusokerilla, jolloin suutuntumasta tulee pehmeä. Tavallinen taloussokeri huonontaa vaahdon rakennetta.

Onko sula suklaa pilalla, jos siihen pääse vettä? 

Olet varmasti kuullut, että suklaata sulatettaessa suklaan sekaan ei saa päästä tippaakaan vettä, muuten lopputulos on rakeinen. Näin on, sillä jos suklaaseen pääsee vettä, rakenne muuttu. Suklaaseen päässyt vesi ei kuitenkaan täysin pilaa tuotetta, vaan voi tuottaa herkullisen lopputuloksen.

– Kun vettä lisää riittävästi, siitä muodostuu tasainen liemi, jonka rasvaprosentti on sama kuin kermassa. Suklaa-vesiseoksen voi vaahdottaa, jolloin saadaan ihana suklaachantillya, Hopia kertoo.

Suklaachanilly, eli suklaavaahto syntyy, kun sulatettu suklaa laimennetaan vedellä ja vaahdotetaan siten, että suklaan rasva kiteytyy.

Miksi kerma muuttuu ukkosella voiksi? 

Myytin mukaan ukkosella kerman vatkaaminen ei onnistu. Tiede ei ole kuitenkaan pystynyt osoittamaan tätä väittämää todeksi.

– Todennäköisin syy saattaa olla se, että ukkosella ilma on yleensä lämmin ja kostea, Hopia kertoo.  

Kerman epäonnistuminen voi siis johtua siitä, että se on päässyt lämpenemään. Lämmin kerma vatkautuu herkästi voiksi. 

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja