Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Kaurahiutaleiden päiväys meni, mutta voiko niitä vielä käyttää? "Tunnistaa karvaasta mausta"

Keittiön kuivakaapit on syytä käydä läpi säännöllisesti. Päiväyksensä ohittaneita pastoja, hiutalepakkauksia tai jauhopusseja ei kuitenkaan kannata heittää suoraan roskiin. Näiden tuotteiden säilyvyyteen vaikuttaa moni tekijä ja käyttökelpoisuuden voi tarkistaa muutamalla vinkillä.

Kuivatuotteita läpikäydessä on hyvä muistaa, että parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät eroavat huomattavasti toisistaan. Tärkeintä on tarkkailla tuotteen tuoksua, ulkonäköä ja makua.

Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa. Eviran määritelmän mukaan elintarvike on yleensä käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.

Viimeinen käyttöpäivä liitetään hyvin herkästi pilaantuviin tuotteisiin, jotka jo lyhyen säilytyksen jälkeen saattavat aiheuttaa terveysvaaran.

Lähde: Evira

Kuivakaapin tuotteissa kenties parhaiten säilyvästä päästä ovat pastat, jotka voivat säilyä jopa vuosia. Myös valkoinen vehnäjauho säilyy tavallisesti vielä parasta ennen -päiväyksensä jälkeen pitkäänkin. 

– Jauhot ja leseet, missä on viljan kuoriosia joukossa, säilyvät hieman heikommin kuin tavallinen valkoinen vehnäjauho, kertoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Hiutale- ja jauhopussien rasvapitoisuus vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen: tiesitkö, että kaurahiutaleissa on noin kahdeksan prosenttia rasvaa? Rasvapitoisuus lisää eltaantumisen mahdollisuutta.

– Pilalle menneet kaurahiutaleet tunnistaa pistävän karvaasta mausta ja hajusta. Esimerkiksi yli vuoden vanhoja kaurahiutaleita en itse enää käyttäisi. Vuoden vanhoja vehnäjauhoja sen sijaan olen käyttänyt ja ne ovat olleet aivan hyviä, Laine sanoo.

Kuivatuotteiden säilyvyyteen voi vaikuttaa huolehtimalla siitä, että kuivakaappi pysyy kuivana, eikä se ole liian kuuma.  Tuotteiden paras säilytyspaikka on pimeässä, ei valossa. Esimerkiksi tiskikoneen yläpuolella olevissa kaapeissa ei kannata säilyttää aamupuuropakkauksia tai liesituulettimen yläpuolella mausteita. Vesihöyry ja lämpö heikentävät näiden säilyvyyttä.

Pakastimen valmistuotteissa on hyvä muistaa, että valmispakastetaikinat säilyvat usein yli parasta ennen -päiväyksensä. Jos tuotteen kylmäketju ei ole päässyt katkeamaan, tuotteen säilyvyys pitenee. Esimerkiksi lehtevien pakastetaikinoiden rakenne voi kärsiä, jos tuotteessa on näkyviä jääkiteitä. Tämän voi tarkistaa helposti pakkauksen avatessa.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja