Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Kahvipöytä koreaksi itsenäisyyspäivänä – lue vinkit!

Itsenäisyyspäivän leipomuksissa voi hyödyntää niin pipari- kuin torttutaikinaakin.

Enää alle kolme viikkoa jouluun! Jo itsenäisyyspäivän leivonnaiset voi valmistaa pipari- tai torttutaikinasta. Jos eivät perinteiset piparit tai joulutortut vielä kuitenkaan innosta, voi joulukuun kuudennen päivän kahvipöytää koristaa muokatut versiot joulun perinteisistä leipomuksista.

Perinteisesti torttuihin laitetaan täytteeksi luumumarmeladia, mutta myös muita paistonkestäviä hilloja kannattaa kokeilla. Itsenäisyyspäivänä joulutortuissa voikin esimerkiksi olla maukas sinivalkoinen täyte: mustikkamarmeladia ja tuorejuustoa.

Piparkakut jouluaattoa ajatellen voi hyvin leipoa jo itsenäisyyspäivän tietämillä, mutta herkullisiksi itsenäisyyspäivän cocktailpaloiksi sopivat myös vaikkapa pikkupiparit erilaisilla täytteillä. Myös isänmaallisen sinivalkoisissa cocktailpaloissa on itsenäisyyspäivän henkeä.

Kokeile seuraavia reseptejä!

Sinivalkoiset cocktailpalat

(pääkuvassa)

30–40 kpl

Cocktailpalojen muoto voi olla pelkistetysti neliöitä eli leikkaa taikinalevy vain ruudukoksi. Voit myös ottaa taikinalevystä piparimuoteilla erimuotoisia paloja.

1 pkt lehti-, torttu- tai voitaikinalevyjä (500 g)
munaa voiteluun
unikon, fenkolin tms. siemeniä koristeeksi

Valkoinen täyte (20 kpl):

100 g feta-, salaatti- tai muuta vastaavaa juustoa
100 g valkosipulituorejuustoa
3–4 puristettua valkosipulinkynttä

Sininen täyte (20 kpl):

100 g sinihomejuustomurua
50 g ranskankermaa
50 g mustia oliiveja
50 g mustikoita
1/2–1 tl mustapippurirouhetta

Leikkaa kohmeiset taikinalevyt terävällä veitsellä ruudukoksi (jokainen levy 2 x 4) tai ota tähden ja kuun muotoisella piparimuotilla sulaneesta taikinalevystä tähtiä ja kuita.

Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle koristeeksi unikon tai fenkolin siemeniä. Paista sellaisenaan 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 minuuttia kauniin värisiksi. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.

Täytteen värit on valittu sinivalkoisiksi. Voit täyttää puolet paloista sinihomejuustolla ja puolet fetajuustolla. Sekoita molemmat täytteet omissa kipoissaan tahnaksi. Halkaise jäähtyneet kuviot terävällä veitsellä ja laita väliin 1-2 teelusikallista täytettä.

VINKKI: Jos teet suuremman määrän ja haluat oikein kauniita cocktailpaloja, hienonna täyte hyvin tahnamaiseksi ja pursota se varovasti paloihin.

Itsenäisyyspäivän joulutortut: Mustikka-tuorejuustotortut

8-10 kpl

1 pkt torttutaikinalevyjä (500 g)
tai voitaikinalevyjä (500 g)

Mustikka-tuorejuustotäyte:

100 g tuorejuustoa (maustamaton, vanilja tai sitruuna)
200 g paistonkestävää mustikkamarmeladia

Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä kahtia neliöiksi. Tee jokaisen neliön kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa puoleen väliin eli noin 3 cm:n matkalle. Nosta joka toinen kulma ylös ja nipistä kaikki kulmat keskelle alas painaen huolella kostutetuin sormin suppuun. Laita pieni teelusikallinen tuorejuustoa ja pieni teelusikallinen mustikkamarmeladia taikinasta muotoiltujen tähtitorttujen keskelle (luumuhillon tilalle). Paista torttuja 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10–15 minuuttia.

Pikkupiparit cocktailpaloina

Kokeile pikkujoulukauteen sopivia pipareita itsenäisyyspäivän cocktailpaloina.

n. 25 kpl

1 pkt piparkakkutaikinaa (500 g)

Koristeluun:

3 dl tomusokeria
noin 3 rkl sitruunamehua tai 1 munanvalkuainen

Brie-viikunatäyte:

150 g Brie-valkohomejuustoa
150 g viikunahilloa

Luumu-sinihomejuustotäyte:

150 g luumumarmeladia
(2 rkl vahvaa rommia)
150 g pehmeää sinihomejuustoa tai sinihometuorejuustoa

Omena-sitruunajuustotäyte:

150 g omenamarmeladia
(2 rkl sitruslikööriä, esimerkiksi limoncelloa)
150 g sitruunatuorejuustoa

Kauli sulanut taikina 2–3 mm:n vahvuisiksi levyiksi jauhotetulla pöydällä. Painele pienillä piparimuoteilla kuvioita (sydän, tähti, kuu tms.) taikinaan ja nosta ne lastalla paistopellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla noin 200 asteessa noin 5–7 min. Piparit palavat helposti. Ole tarkkana.

Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta tai munanvalkuaisesta kuorrutus. Laita sitä leivinpaperista tehtyyn paperitötteröpursottimeen ja koristele puolet pipareista. Tai käytä valmista tuubeissa myytävää sokerivesikuorrutetta. Anna koristelun kuivua.

Täytä piparit noin 4–8 tuntia ennen tarjoilua, jolloin ne ovat parhaimmillaan, eli piparit hieman pehmenevät. Voit säilyttää näitä pieniä cocktailpaloja myös jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.


Reseptit: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja