Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Kääryleitä, pataa ja keittoa – testaa lukijoiden parhaat kaalireseptit

Arjan Leivontanurkassa etsittiin lukijoiden herkullisimpia kaalireseptejä. Tässä osa kilpailuun lähetetyistä resepteistä. Mikä näistä houkuttelee eniten?

Kaali-jauhelihapata

1000 g valkokaalia
2 kpl porkkanaa
1 kpl sipulia
400 g naudan paistijauhelihaa
4 dl vettä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 tl meiramia
1/2 tl mustapippuria

Suikaloi kaali. Raasta porkkanat ja hienonna sipuli.

Paahda jauheliha padassa ilman rasvaa ahkerasti käännellen. Lisää kasvikset ja kuullota miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.

Hauduta pataa miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 20 minuuttia. Syyskaali kypsyy nopeasti, talvella kaali tarvitsee pidemmän kypsennysajan.

Mausta kaali-jauhelihapata kypsennyksen aikana soijalla, chilikastikkeella, meiramilla ja mustapippurilla. Tarkista maku.

Keitä kaali-jauhelihapadan lisäkkeeksi ohrahelmiä.

Resepti: Ellie Perttunen

Karppaajan kalakeitto 

pilkottua valkokaalia
porkkanaa
sipulia
herneitä
pakasteseitä
musta- tai valkopippuria
suolaa
yrttejä, esimerkiksi tilliä tai rosmariinia
maitoa tai kermaa 

Pilko porkkanat, kaali( paljon kaalia), sipuli ja keitä pienessä vedessä puolikypsäksi. Laita suola ja pippuri heti alkuvaiheessa veteen. Lisää sitten maito tai kerma, pakasteherneet, kala ja yrtit, ja hauduta kypsäksi.

Resepti: Leena Arponen

Kaalipata

Paloittele possunkylkisiivuja kattilan pohjalle, anna hetki paahtua, pilko sillä välin kaalia ja porkkanoita, lisää kaali ja porkkana kylkisiivujen päälle, möyhennä. Anna kaalin mehustua.

Lisää reilusti siirappia, valkopippuria ja suolaa. Lisää jauhelihasta nököjä padan pinnalle, anna rauhassa kypsyä, sekoita. Mitä pidempään hautuu, sitä parempaa.

Resepti: Marja Kesseli

Lehtikaali-pekonipiiras haapasaarelaisittain

Pohja:
150 g voita
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl turkkilaista jugurttia
1/4 tl suolaa

Täyte:
2 valkosipulinkynttä
1 pkt (170g) pekonia 
100 g (litran mitta tiiviiksi painettuna) lehtikaalia
loraus oliiviöljyä
200 g fetaa (kokonaista, ei kuutioitua)
pussillinen parmesaaniraastetta
paahdettuja siemeniä

Sekoita voi ja jauho-leivinjauheseos. Lisää jugurtti ja suola. Sekoita. Saa olla hiukan löysää. Kääri taikina muovikelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. 

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pilko pekoni saksilla. Poista lehtikaalista kovat lehtiruodit ja revi lehdet pieniksi paloiksi.

Paista valkosipulia ja pekonia öljyssä kunnes pekoni on melkein kypsää.

Lisää kaali ja paista pehmeäksi. Ota pannu liedeltä. Murustele feta joukkoon. 

Ota taikina jääkaapista ja painele kahteen voideltuun valurautapannuun (tai useampaan pikkupannuun). Voit ihan hyvin myös käyttää lasivuokaa. Lado täyte taikinan päälle. Ripottele paahdetut siemet ja parmesan päällimmäiseksi.

Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Resepti: Hetu Saarinen

Kaalilla täytetty ankka

ankka
keräkaali
suola
1 sipuli
3 rkl sulatettua voita
200 g broilerin jauhelihaa
1/2 tl valkopippuria
1 tl meiramia
2 dl täysjyväriisiä (keitettynä)
2 dl appelsiinimehua
(appelsiinin kuorta)
loraus siirappia

Sekoita hienonnettu kaali ja sipuli keskenään ja kiehauta nopeasti. Lisää sulatettu voi suola ja muut mausteet. Lisää keitetty riisi ja anna jäähtyä pöydällä. Paista jauheliha ja sekoita täytteeseen. Pese ankka huolellisesti ja täytä. Sido ankan jalat yhteen jotta täyte pysyy paremmin sisällä. (Voit lisätä täytteeseen appelsiinin kuorta)

Mausta lintu kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Laita aluksi uuniin 150 asteeseen rintapuoli ylöspäin ritilälle, jonka alla on uunipelti. Paista tunti ja käännä ankka toisinpäin eli selkäpuoli ylöspäin. Paista ankkaa toinen tunti, jonka jälkeen käännät ankan taas kolmannen tunnin ajaksi rintapuoli ylöspäin. Ja vielä kerran neljännen tunnin ajaksi selkäpuoli ylöspäin. Kääntöjen aikana sivele ankkaa appelsiini mehulla ja viimeisellä käännöllä lisää suolaa.

Resepti: Kristiina Raivio

Kaalikääryleet

1 kg varhaiskaalta
400 g jauhelihaa 
2 kpl sipulia hienonnettuna
2 rkl jauhelihamaustetta (sisältää suolaa)
2 kpl porkkanaa hienonnettuna (n. 15 cm mittaisia,keskikokoisia)
1 rkl soijakastiketta
2 tl kuivattua meiramia
1 dl puuroriisiä/ohrasuurimoita
5 dl kermaa
1 tl suolaa
1  kananmuna

Koverra kaalin kanta ja laita kaali muovipussiin, sulje pussi ja kypsennä se mikroaaltouunissa täydellä teholla 5 minuuttia. Käännä kaali ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Poista pussi ja irroita lehdet. Ohenna lehtiruodot ja hienonna ne yhdessä lopun kaalin pienempien sisälehtien kanssa.

Ruskista jauheliha ja raasta porkkana joukkoon ja hienonnettu sipuli sekä mausteet.

Kypsennä riisi-/ohrasuurimosta löysä puuro kermaa käyttäen, lisää lopuksi suola.

Sekoita riisi/ohrasuurimot, jauhelihaseos, kananmuna ja hienonnetut kaalin sisuslehdet. Levitä kaalinlehdet työpöydälle ja levitä täyte niille, rullaa paketiksi. Lado voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin vieri viereen. Valele kääryleet siirappi-voisulalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa runsas tunti, käännä kääryleitä ja valele tarvittaessa lisää. Tarjoa kääryleitä puolukkasurvoksen kera.

Resepti: Seija Heikkinen

Gluteeniton kaalipiirakka

1 kananmuna
2,5 dl maitoa
40 g hiivaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
60 g voita
7 dl gluteenittomia jauhoja

Täyte:
300 g valkokaalia
50 g sipulia
2 rkl rypsiöljyä
2rkl siirappia
1 dl rusinoita
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria ja sitruunapippuria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri, suola ja kananmuna. Lisää jauhot ja notkea voi. Alusta voimakkaasti taikinaksi. Suikaloi kaali ja hauduta sitä hienonnetun sipulin kanssa pannulla öljyssä (tai voissa). Lisää mausteeksi siirappia, suolaa, valkopippuria, sitruunapippuria ja rusinat. Kaaviloi taikinasta noin 5 mm:n vahvuinen pyöreä piirakan pohjalevy. Laita pohja pyöreään vuokaan ja levitä jäähtynyt täyte päälle. Tee lopusta taikinasta piirakan päälle kansi ja palmikko piirakan ympärille koristeeksi. Voitele kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Resepti: Anne Pulliainen

Ruusukaalifocaccia

1 pellillinen
5 dl vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
0,5 dl pähkinäjauhetta
noin 11 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:
250 g kypsää ruusukaalia puolikkaina
1  punainen paprika paloina, siemenet poistettuina
oliiviöljyä
tuoretta  oreganoa
sormisuolaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja pähkinäjauhe. Alusta jauhot vähitellen. Anna  taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Painele taikina pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota.

Painele ruusukaalin puolikkaat ja paprikapalat leivän päälle . Voitele leipä oliiviöljyllä. Painele leivän päälle myös oreganon lehtiä. Ripottele koko leivän päälle sormisuolaa.

Paista uunissa 200–225 asteessa noin 20–30 minuuttia.

Resepti: Sari Nieminen

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja