Jopa 20 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiineissa! Suomalainen superfood taipuu myös kakuksi – katso herkkuresepti
Erittäinen ravintorikas tyrni on nyt parhaimmillaan! Tästä monipuolisesta ja vitamiinipitoisesta herkusta syntyy vaikkapa mehevä kakku.
Suomalainen ruokakulttuuri on monipuolista ja yllättävän jännittävää. Eri puolella maata ruoanlaittoa inspiroivat paikalliset lähiruoan helmet.
Tyrnissä on C-vitamiinia 10−20 kertaa enemmän kuin appelsiineissa. Tyrnimarja sisältää myös runsaasti monityydyttämättömiä rasvahappoja sekä B12-vitamiinia.
Suuren Suomalaisen ruokakirjan mukaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on aina ollut tärkeää tarjota vieraille parhaita mahdollisia ruoka-aineita. Seudulla kasvaa paljon herkullista lähiruokaa, muun muassa marjoja, kuten tyrniä.
MTV Lifestyle valitsi ruokakirjasta Oulun seudun ammattiopiston laatiman reseptin tyrnikakulle sekä kirpsakalle tyrnishotille.
Nyt jos koskaan suomalainen superfood kannattaa ottaa haltuun näiden herkkujen muodossa!
Tyrnikakku
Kakku:
4 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1½ dl voisulaa
2 dl porkkanaraastetta
2 dl tyrnisosetta
Kuorrutus:
100 g tuorejuustoa
100 g voita
200 g tomusokeria
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet. Yhdistä kananmuna-sokerivaahto ja kuivat aineet. Sekoita joukkoon voisula. Lisää porkkanaraaste ja tyrnisose. Paista 160-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Jäähdytä.
Vaahdota voi ja tomusokeri. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Levitä jäähtyneen kakkupohjan päälle. Koristele kokonaisilla tyrnimarjoilla.
Tyrnishotti
2 dl tyrnimehua
50 g sokeria
2 liivatelehteä
½ dl löysää kermavaahtoa
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Liuota liivatteet kuumennettuun sokeri-tyrnimehuseokseen ja jäähdytä. Kaada seos shottilaseihin. Lisää kermavaahto pintaan.
Lähde: Manne Stenros, Suuri Suomalainen ruokakirja, Readme.fi 2018