Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Jopa 16 kiloa henkeä kohden vuodessa! Suomalaiset maailman suurimpia kuluttajia tämän viljan kohdalla

Suomalaisille rakas vilja, ruis, on pääosassa keskiviikkona 28.2, kun meillä juhlitaan jo toista kertaa suomalaisen rukiin päivää.

Vuosi sitten Suomen kansallisruoaksi valittiin ruisleipä, eikä suotta. Suomalaiset syövät nimittäin ruista eniten koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkeä kohden vuodessa.

Myös ruisleivän kulutus per asukas on Suomessa maailman korkeimmalla tasolla.

Rukiin terveysvaikutukset tiedossa

Mutta miksi ruis sitten on niin suosittua? 

Rukiin puolesta puhuu ennen kaikkea sen terveellisyys. Ruisleivän ansiosta ravintokuidun saanti on taattu, sillä Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi.

Tiesitkö? Suomalainen syö noin 40 kiloa leipää vuodessa. Päivittäin syömme leipää noin 110 g, mikä vastaa 3– 4 viipaletta tuoreleipää tai kymmentä palaa kuivaleipää

– Rukiin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon meillä ja maailmalla. Täysjyväruis näyttää antavan suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Vuonna 2015 Suomessa saavutettiin omavaraisuus rukiin suhteen. Vuonna 2017 ruissato oli 116 miljoonaa kiloa, ja se oli suurin kokonaissato lähes 30 vuoteen.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja