Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Hyödynnä syksyn sesonkiherkku leivonnassa – mehevän mausteinen juustokakku syntyy vain muutamasta ainesosasta

Kurpitsasta, kondensoidusta maidosta ja mausteista syntyy tämän syksyn herkullisin leivonnainen.

Maukas ja terveellinen kurpitsa on erinomainen raaka-aine niin suolaisten kuin makeidenkin leivonnaisten valmistukseen. Ennen leipomaan ryhtymistä kannattaa kuitenkin painaa mieliin muutama tuoreen kurpitsan käyttöön liittyvä seikka.

Ensimmäinen muistisääntö liittyy lajikkeen valintaan. Suurikokoinen jättikurpitsa on kenties tunnetuin kurpitsalajike etenkin näin halloweenina, sillä tämä lajike sopii erinomaisesti koristeiden kaiverrukseen. Leivontaan sopivatkuitenkin parhaiten pienet ja makeat kurpitsalajikkeet, kuten kirkkaan oranssi hokkaido.

Eli mitä pienempi kurpitsa, sen paremmin sen sopii leivontaan. 

Kurpitsa soseutuu uunissa tai kattilassa

Kurpitsa taipuu parhaiten leivonnaisten valmistukseen soseena. Kurpitsan voi pyöräyttää soseeksi joko uunissa tai kattilassa keittämällä.

Uunissa kurpitsa pehmenee kuin itsestään. Aseta kurpitsan puolikkaat uunivuokaan ja peitä foliolla. Paahda noin 190-asteisessa uunissa puolentoista tunnin ajan, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Lusikoi jäähtynyt hedelmäliha kuoresta ja aja tasaiseksi massaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Kurpitsat voi vaihtoehtoisesti pehmentää myös keittämällä. Keitä kuorittuja ja pilkottuja kurpitsalohkoja kiehuvassa vedessä, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Kurpitsasose säilyy jääkaapissa enintään kolme päivää, pakastimessa noin kuusi kuukautta.

Kurpitsasoseen voit hyödyntää monipuolisesti niin leipien, muffineiden kuin kakkujenkin leivontaan. Kurpitsasta valmistuu helposti myös mausteinen juustokakku.

Kermainen kurpitsajuustokakku (8 annosta)

valmista piirakkataikinaa
9,5 dl kurpitsasosetta
1 tlk kondensoitua maitoa
2 kananmunaa
1 tl kanelia, jauhettuna
½ tl inkivääriä, jauhettuna
½ tl muskottipähkinää, jauhettuna
½ tl suolaa 

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sekoita isossa kulhossa kurpitsasose, kondensoitu maito ja kananmunat. Mausta kanelilla, inkiväärillä, muskottipähkinällä ja suolalla. Kaada seos piirakkavuokaan painellun taikinan päälle. Paista 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Alenna lämpöä 175 asteeseen ja jatka paistamista 35–40 minuuttia.

Tarjoile jäähtynyt kakku sellaisenaan tai kermavaahdon kera. 

Lähde: AllRecipes

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.