Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Käytä luonnon ilmaisia aineksia leivonnassa – nämä sopivat leivontaan!

Luonnonkasvit ovat oiva lisä ruoanlaittoon ja leivontaan. Oman pihan antimista saa edullista ja terveellistä lisää arjen aterioihin.

Luonnosta – jopa ihan omalta pihalta – voit löytää maukkaita kasveja ruoanlaittoa piristämään. Jos aikeissasi on poimia pihalta syötäviksi kelpaavia kasveja, ole kuitenkin täysin varma siitä, että tunnistat oikean yrtin.

– Huuhdo kasvit aina hyvin ja käytä mieluummin nuoria yrttejä vanhojen sijaan, opastaa kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Voikukkaa terassi-illan jälkeen?

Voikukan lehdissä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän vitamiineja kuin vaikkapa salaateissa.

– Eri lajit ovat erimakuisia ja vahvuudeltaan erilaisia. Mitä karvaamman makuisempia voikukan lehdet ovat, sitä enemmän niissä on flavonoideja, vinkkaa Laine.

Miedoimpia ovat pienet ja nuoret pyöreälehtiset voikukan lehdet ja karvaimpia ovat punaruotiset ja syväuurteiset lehdet.

– Voikukan lehtiä voi käyttää sellaisenaan tai kypsennettynä esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, smoothieissa, sämpylä- ja lettutaikinoissa, kasvispaistoksissa, keitoissa ja piirakoissa. Voikukan varsia ei kannata käyttää. Kukkiakin vain nuppuina voissa paistettuna, Laine kertoo.

Voikukan lehtien kerrotaan poistavan nestettä ja puhdistavan maksaa, joten ne sopivat mainiosti syötäväksi vaikkapa grilli- tai terassi-illan jälkeen.

Kokeile lehtien makuparina vaikkapa minttua, myös juustot sopivat hyvin voikukan lehtien kaveriksi.

VINKKI: Maitohorsman kukat sopivat salaatteihin ja kakkujen koristeluun. Herkullisen näköisiä jääpaloja kesän booleihin saat, kun laitat maitohorsman kukkia ja vettä jääpalamuotteihin.

Käytä maitohorsmaa kuten parsaa

Miellyttävän miedon makuinen maitohorsma sisältää beetakaroteenia, rautaa ja proteiinia. Sen pienet, nuoret ja punertavat versot sopivat käytettäväksi tuoreina tai kypsennettyinä.

– Maitohorsmasta voi olla hyvä apu vatsavaivoihin. Nuorta maitohorsmaa voi käyttää kuten parsaa ja se maistuu myös hyvältä sellaisenaan, salaateissa tai smoothieissa. Hieman isomman maitohorsman lehdet sopivat salaatteihin, munakkaaseen, wokkeihin ja kasvisgratiineihin, Laine sanoo.

Siankärsämö ja vuohenputki ovat täynnä terveyshyötyjä

Siankärsämö sisältää runsaasti seleeniä ja rohtokasvina se sopii flunssan hoitoon. Se tekee suolistolle hyvää ja sopii laktoosi-intolerantikoille erityisen hyvin.

– Siankärsämöä kannattaa kokeilla riista- ja sieniruokiin ja piirakoihin. Tee vaikkapa täytettyjä sieniä laittaen täytteeksi siankärsämöä ja sulatejuustoa, vinkkaa Laine.

Siankärsämö sopii myös kasvisliemiin ja teehen.

– Herkullinen makusuola valmistuu kuivatusta siankärsämöstä ja suolasta. Siankärsämölle sopivina makuparina toimivat rakuuna ja inkivääri.

Arjan vinkit – kokeile myös näitä:

Ahomansikan lehti: hyvä kasvi ruoanlaittoon, mutta ei sovi raskaana oleville
Pihlajansilmut: hyviä nuorena, kiva pikantti maku.
Vadelman lehdet: käytä pieninä, kuivaa teeksi.
Mustikan lehdet: saat salaatteihin kirpeyttä, kuivaa teeksi.
Ketunleipä: saat sitruunaista makua, sisältää oksaalihappoa, älä käytä liikaa!

Kukkapenkkien riesana tunnettu vuohenputki on helppo tunnistaa, kun opettelee sen tunnistettavan tuoksun. Ravintorikkaassa vuohenputkessa on neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja magnesiumia sekä rautaa yhtä paljon. Vuohenputki on hyvä lääke esimerkiksi nesteen poistoon.

– Kokeile vuohenputkea vaikkapa smoothieihin, keittoihin, munakkaisiin, piirakoihin, pestoihin ja pastakastikkeisiin. Se on erityisen hyvää myös sipulin kanssa ja sitruksen makuisten yrttien kanssa se sopii erilaisiin juomiin. Kannattaa muistaa myös helppo muistisääntö: vuohenputki ja vuohenjuusto sopivat yhteen, nauraa Laine.

Vuohenputki kannattaa opetella erottamaan koiranputkesta ja myrkkykeisosta.

Herkullinen nokkonen poistaa turvotusta

Nokkosesta on apua väsymykseen, aivojen verenkierrolle, maksalle ja munuaisille. Se muun muassa lisää virtsaneritystä ja poistaa turvotusta.

– Nokkonen kannattaa käyttää huuhdottuna ja ryöpättynä , jolloin päästään eroon nitraateista. Nokkonen sopii käytettäväksi keittoihin, paistoksiin, pastakastikkeisiin, lettutaikinaan, piirakoihin, sämpylätaikinaan ja smoothieihin. Käytä nokkosta kuin pinaattia! Laine opastaa.

Nokkosen kukasta saa vaniljan makua leivonnaisiin.

Maukas mesiangervo tekee hyvää hengitysteille – ja huonolle viinille

Mesiangervo sisältää salisyylihappoa ja on näin ollen todella vahvan, hieman aspiriinin makuinen kasvi. Mesiangervoa kannattaakin käyttää vain pieniä määriä. 

– Mesiangervossa huomionarvoista on se, että sen valkoiset hunajantuoksuiset kukat parantavat huonon valkoviinin makua, nauraa Arja Elina Laine.

Mesiangervo tunnetaan myös krapulalääkkeenä. Se tekee hyvää hengitysteille ja sydämelle ja sopii kuivattuna esimerkiksi yrttiteehen.

Artikkeli on uusinta kesältä 2014.

Testaa reseptit:

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja