Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Hiivaton leipä, joka syntyy vaikka kiireiden keskellä – onko tässä seuraava leipätrendi?

Mitä jos olisi olemassa leipä, joka on samalla sekä terveellinen, herkullinen että vatsaystävällinen? Leipävallankumous-kirjan vastikään julkaisseen Eliisa Kuuselan mukaan hapanjuurileipä on kaikkea tätä.

Itseoppinut juurileipuri Eliisa Kuusela uskoo hapanleipäjuuren leivottujen leipien nousevan Suomen seuraavaksi suureksi ruokatrendiksi. Ilmiö on nähtävissä jo naapurimaassamme Ruotsissa, jossa hapanjuurileipä on ollut nousussa jo pidemmän aikaa.

Et tarvitse kuin jauhoa, vettä ja suolaa

Vaikka moni saattaa ajatella, että hapanjuurileivän leipominen vaatii vähintään kokonaisen viikonlopun, Kuusela lupaa, että tämän leivän leipominen on luultua helpompaa.

– Tämä on sellainen tapa leipoa, että sitä pystyy tekemään kaiken kiireen ja arjen keskellä, Kuusela lupaa ja kertoo, että taikina ei ota pahakseen, vaikka sen unohtaisikin hetkeksi oman onnensa nojaan.

Leipää kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan, sillä itse tekemällä saat taatusti lisäaineetonta ja terveellistä leipää. Perusleipään ei tarvita kuin jauhoa, vettä ja suolaa – ei lainkaan teollista hiivaa.

– Se voi olla todellisuudessa näin simppeliä. Otetaan tyhjä muovinen karkkilaatikko, lisätään vettä, juurta, suolaa ja jauhoja. Sekoitetaan sekaisin kapealla tikulla, vaikka syömäpuikoilla, ja annetaan tekeytyä. Taikina saa tehdä työtä yksikseen, Kuusela neuvoo.

– Yksinkertaisimmillaan voisin tehdä taikinan illalla valmiiksi ja kaataa aamulla pataan. Pata on kuin pieni uuni uunin sisällä, siellä on leivälle optimaaliset olosuhteet paistua.

Ei kuulosta kovin vaikealta, vai mitä?

Tärkein sääntö on yksinkertainen

Leipä syntyy nopeasti, jos juurta on valmiina. Jos omaa hapanjuurta ei sinulta vielä löydy, sen valmistaminen on Kuuselan mukaan hauskaa, mutta vaatii totta kai hieman aikaa. Suurin ongelma juuren valmistuksessa onkin Kuuselan mukaan uskonpuute.

– Juuri on viikon kuluttua leivontakunnossa, mutta kestää noin kaksi kuukautta, että juuri on niin sanotusti vakaata ja lopputulos on ennustettavissa, Kuusela toteaa.

Hapanjuurileivän leipomiseen liittyy monta asiaa, mutta Kuuselan mukaan aloittelijan tulisi opetella yksi tapa kunnolla ennen soveltamista. Hapanjuurileivän leipomisen tärkein sääntö on kuitenkin helppo muistaa.

– Tärkein sääntö on, että ala leipoa, Kuusela kiteyttää.

Uusimmat: Ajankohtaista

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja