Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis
Mainos

Helppo idea halloweeniin: Hirvittävän suloiset lakritsi-sinihomejuustosämpylät

Syksyn kauhein juhlakausi lähestyy! Halloweenin hirvittävät herkkusämpylät saavat makua lakritsista ja sinihomejuustosta. Sämpylät toimivat sellaisinaan täytteiden kera lastenjuhlissa tai hampurilaissämpylöinä mehevän pihvin ja maukkaan juuston kera.

Halloweenia juhlistetaan Suomessa eri tavoin: toiset ottavat kaiken irti kauheasta juhlakaudesta hirviöasuineen ja karmivine tarjottavineen – toiset inspiroituvat veikeistä pikkunaposteltavista ja koristeluista. Lakritsi-sinihomejuustosämpylät sopivat burgereina niin aikuisten illanistujaisiin kuin lasten kanssa leivottaviksi.

– Lakritsi ja sinihomejuusto ovat herkullinen makupari, joka sopii hyvin sämpylätaikinaan. Jos sinihomejuusto ei kuulu suosikkeihisi, taikinassa voi hyvin käyttää muita juustoja, neuvoo kotitalousopettaja Arja Elina Laine.

Herkkusämpylöiden koristelussa voi käyttää luovuutta: lakritsikastike, punainen balsamico tai chilikastike sopivat valmiiden sämpylöiden koristeluun. Taikinaa voi halutessaan värjätä: musta elintarvikeväri tai vaikkapa punajuurimehu ovat helppoja kikkoja tehdä sämpylöistä hetkessä astetta näyttävämpiä.

– Sämpylätaikinaa tehdessä riittää tavallisesti 30–35 grammaa hiivaa puolen litran taikinaan. Kun taikinaan lisätään raskaita ainesosia, kuten tässä lakuja ja juustoja, kannattaa se huomioida myös hiivan määrässä. Siksi tähän taikinaan tulee hiivaa 50 grammaa, Laine muistuttaa.

Lakritsi-sinihomejuustosämpylät

• Nämä sämpylät sopivat hyvin halloween-teemaisiin juhliin.

• Sämpylät on leivottu uuteen Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseokseen.

• Uutuusseos sisältää vehnä- ja kaurajauhoja sekä rikottuja kaurasuurimoita ja -hiutaleita.

• Sämpylätaikinaan on leivonnassa lisätty sinihome- ja emmentaljuustoa sekä lakritsia kuutioina ja jauheena.

• Sämpylät voi leipoa pyöreiksi sämpylöiksi tai ne voi asettaa halloween-teemaisiin muffinipelteihin.

• Sämpylät voi koristella esimerkiksi lakritsiviipaleilla ennen uuniin laittoa.

• Sämpylät voi täyttää sämpylätäyttein: voita tai tuorejuustoa, salaattia, juustoa, sinihomejuustoa, tomaattia, kurkkua jne.

• Halutessasi voit valmistaa osasta sämpylöitä hampurilaisia, jolloin voit täyttää sämpylät hampurilaistäyttein käyttäen esimerkiksi majoneesia tai tuorejuustoa, salaattia, paprikaa, jauheliha- tai kasvispihviä ja juustoja.

• Kun teet tarjoilun halloween-juhliin, muotoile aineksiin silmiä, torahampaita, sarvia ym.

• Kastikkeeksi sopivat esimerkiksi punainen balsamico, musta lakritsikastike tai punainen chilikastike.

14–16 kpl

Sämpylätaikina:

5 dl vettä
50 g hiivaa
100 g sinihomejuustoa
100 g emmentaljuustoa
1 dl mustia pehmeitä lakritsipaloja
1 tl lakritsijauhetta
1 tl suolaa
n. 14 dl Myllyn Paras Kaurainen sämpyläjauhoseosta (n. 900 g)
2 rkl voita, margariinia tai öljyä

Päälle:

1 dl mustia lakritsipaloja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Murusta joukkoon sinihomejuustoa ja raasta emmentaljuustoa joukkoon. Hienonna lakritsipalat veitsellä silpuksi. Lisää lakritsisilppu, -jauhe ja suola taikinanesteen joukkoon. Alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.

Ota kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se tangoiksi. Jaa tanko 14–16 palaan. Pyörittele pyöreiksi sämpylöiksi tai painele palat ison muffinipellin koloihin. Kun teet sämpylöitä johonkin teemaan, käytä sen mukaisia vuokia tai muotteja, esim. halloween-muffinipeltiä.

Anna sämpylöiden kohota leivinliinalla peitettynä puolisen tuntia.

Koristele sämpylät lakritsipaloin, muotoile niistä esimerkiksi mustat silmät ja hampaat.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 225 °C:ssa noin 10 minuuttia.

Nauti sämpylät sämpylöinä normaalein täyttein tai tee niistä halloween-teemaisia leikaten täytteet sen mukaisesti. Vinkkejä löytyy ohjeen alusta.

Sämpylät sopivat hyvin halloween-hampurilaissämpylöiksi, käytä tällöin täytteenä ainakin salaattia, pihviä ja juustoa ja mausta hampurilais- tai halloween-tyylisin kastikkein. Vinkkejä löytyy ohjeen alusta.

Resepti: Arja Elina Laine

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja