Mainos
Mainos
leivontanurkkakansi1valmis

Ethän sorru hätäratkaisuihin? Ammattileipurin 7 vinkkiä, joilla onnistut leivonnassa

Leipomisen olettaisi olevan helppo taiteenlaji: valmista reseptiä ohjeineen noudattaen luulisi kenen tahansa onnistuvan uusien leipomusten kokeilussa. Totuus on kuitenkin usein toinen. Muutamalla vinkillä kotileipuri voi kuitenkin välttää yleiset virheet.

Yhdysvaltalainen tv-kokki Genise Bullock-Prado jakoi Food Network -sivustolla parhaat vinkkinsä kaikille kotileipureille. Kun nämä niksit ovat hallussa, onnistuvat leipomukset todennäköisesti paremmin!

Sorrutko sinäkin näihin virheisiin?

1. Ole kärsivällinen

Leivonta vaatii pitkää pinnaa. Taikina tarvitsee aina onnistuakseen aikaa eli toisin sanoen kärsivällisen leipurin, joka malttaa antaa taikinalle aikaa.

2. Jauhoa ei tarvitse aina siivilöidä

Moni siivilöi kuivat ainekset taikinaan, mutta toisinaan turhaan. Jauhopaakuista pääsee eroon, kun taikinan sekoittaa huolellisesti. 

3. Älä sooloile jauhon valinnassa

Kun reseptissä vaaditaan erikoisjauhoja, ei niitä kannata lähteä korvaamaan kuivakaapista löytyvällä jauholla. Jos esimerkiksi vehnäjauhon sijaan vaihtaa sämpyläjauhoihin, muuttuu taikinan rakenne. Erilaiset jauhot sitovat nimittäin eri määrän nesteitä. Pysy siis reseptissä!

4. Ole varovainen piirakkataikinan kanssa

Piirakkataikinan kanssa tulisi olla erityisen varovainen: kiinteää taikinaa ei saa vatkata ja vaivata liikaa. Taikina on valmis, kun taikinan pintaan ilmestyy pieniä "nukkamaisia" nyppyjä.

5. Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita

Kun reseptissä neuvotaan käyttämään huoneenlämpöisiä raaka-aineita, noudata neuvoa. Moni taikina vaatii koostumuksen optimoimiseksi tasaisen lämpötilan koko taikinan työstön ajan. Katso vinkki numero yksi.

6. Älä kuitenkaan pelkää epäonnistua!

Leipominen on yhtä epäonnistumisen ja onnistumisen tasapainottelua: vain oppiakseen tekemään takuutäydellisen taikinan, on osattava myös oppia epäonnistumisten kautta. 

7. Satsaa kunnon leivontavälineisiin

Iänikuisilla kodinkoneilla ja pinttyneillä leivontakulhoilla leipominen ei välttämättä inspiroi. Kotileipurin välineistä tulisi löytyä ainakin taikinalasta, yleiskone, erikokoisia ja -muotoisia pursotinsettejä, tukevia leivontavuokia, leivinpaperia, erikokoisia leivontalastoja ja ainakin yksi iso silikoninen takinanuolija.

Uusimmat: Ajankohtaista

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja